© Erwin Christis

GrensPark Kempen~Broek

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. In het gebied wordt er grensoverschrijdend samengewerkt met 42 partners. 

Je vindt er geheimzinnige moerasgebieden en ongerepte paden in een uitgestrekt en grensoverschrijdend stiltegebied. In deze grensstreek, uniek in zijn omvang, bruist het van leven door soorten als de bever, het oerrund, het edelhert en de boomkikker. Je vindt er eindeloze fiets- en wandelpaden die je langs een erg gevarieerd landschap leiden. Het gebied bulkt van de heerlijke hoeve- en streekproducten. Ooit een schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars. Nu een heerlijke plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen.

Het Kempen-Broek is één van de zeven kandidaten die kans maken op de titel “Landschapspark”, waarvoor de Vlaamse regering vorig jaar het initiatief nam. We werken nu aan een masterplan, landschapsbiografie en operationeel plan. Bovendien wordt deze zomer de aanvraag ingediend om UNESCO Biosfeergebied te worden.

Het GRENSPARK KEMPEN~BROEK in cijfers

2 landen, 3 provincies, 7 gemeenten

grensoverschrijdende samenwerking

ca. 69.000 inwoners

waarvan 69% in Nederland en 31% in België

ca. 570 km recreatieve routes

waarvan de kwaliteit nauwgezet opgevolgd wordt door onderhoudsploegen

40 partners

waaronder gemeentebesturen, provinciebesturen, administraties, natuurverenigingen, toeristische
organisaties en lokale partners

5.391 waargenomen soorten

maken deel uit van de rijke biodiversiteit met tal van bijzonder waardevolle soorten

130.000 wandelaars per jaar

die via wandellussen of al struinend het gebied verkennen

Ga naar de inhoud