
De Maas stroomt niet alleen door het landschap, maar ook door verhalen, herinneringen en filmbeelden die generaties hebben gevormd.
Cinema Mosa 2025 brengt een veelzijdige ode aan deze rivier met filmvertoningen, lezingen, livemuziek en ontmoetingen op verrassende locaties langs de Maas.
In het RivierPark Maasvallei kan je vanaf 26 september tot 5 oktober 2025 opnieuw een week lang genieten.
Ben je natuurliefhebber, cinefiel of gewoon nieuwsgierig? Dan mag je Cinema MOSA niet missen!
PROGRAMMA

Het verslag van een ontdekkingsreis langs Mooder Maas. Een avontuur van twee Maaseikenaren, van de bron tot aan de monding van de Maas. Het verhaal van een dromer en een drijver.
In de zomer van 2009 maakten Hugo Hoedemakers en Wiel Borkelmans een kanotocht op de Maas, van de bron tot aan de monding in de Noordzee. Samen vertellen zij op ludieke wijze hoe ze als onervaren kanovaarders, hun beider droom realiseerden. Ze vertellen over het ontstaan van het idee, de voorbereidingen, de oefentochten en de uiteindelijke expeditie waarbij de twee avonturiers 28 dagen tot elkaar veroordeeld waren. Met omslaan en weer boven water komen, op een Maas die met de dag meer en meer respect afdwong.
Wiel en Hugo zijn geboren vertellers, voorzien van een behoorlijk grote dosis humor. Een verhaal dat iedereen die van onze Maas houdt zal kunnen smaken.

Laat je op deze bijzondere middag volledig onderdompelen in het verhaal van de Maas. We vertonen de volledige reeks van ‘Langs de Maas’, de beklijvende documentaire waarin acteur en verteller Huub Stapel de rivier volgt van bron tot monding.
In deze meeslepende serie komt alles aan bod: de natuur, de geschiedenis, de mensen, de industrie, de overstromingen én de charme van het leven langs de stroom. Stapel neemt je mee langs steile oevers, door dorpen en steden, over grenzen heen – met oog voor detail en hart voor het landschap.
De avond wordt aan elkaar gepraat door Jos Henckens, Maaseikenaar in hart en nieren. Hij verbindt de beelden aan lokale verhalen, persoonlijke herinneringen en scherpe observaties.

Cinema Mosa, een uniek filmfestival over de Maas, strijkt opnieuw neer in Lanaken. Centraal dit jaar staat Herbricht en haar bewoners. We bekijken het verdwijnen van het dorp door de ogen van de laatste inwoners en door de lens van Bert Kamoen, filmmaker afkomstig uit Rekem.
Drij Hoezer, zijn mini-documentaire over het bijzondere verhaal van Herbricht, dateert ondertussen al van 6 jaar geleden. Nu is het tijd voor een vervolg. Speciaal voor deze gelegenheid vertoont hij beide kortfilms op deze symbolische locatie.

Op het voorplein van het Bonnefantenmuseum in Maastricht loopt van 11u00 tot 16u00 een educatief programma rond het ecologisch kunstproject op het mini-Maaseiland De Weerd. Bezoekers kunnen kennismaken met het project in en rond de zogenaamde Hooiwagen, en deelnemen aan activiteiten die aansluiten bij de tentoonstelling van kunstenaar Carl Cheng.
Daarna wordt om 14u00 de film In vogelvlucht over de Maas vertoond, een productie van de Provincie Limburg. De film brengt een unieke montage van helikopterbeelden uit 1994 en recente dronebeelden, die samen een verrassend perspectief bieden op het Maaslandschap door de jaren heen. De vertoning wordt live begeleid op piano door James Malikey, die zich liet inspireren door de kracht en het ritme van de rivier.
Om 15u00 start een lezing en signeersessie met Wim Peumans, auteur van De Maas. Het wonderlijk rijke verhaal van een rivier met vele levens, van bron tot monding.

Hoe zien we de Maas eigenlijk? Niet alleen met onze ogen, maar ook door de lens van het verleden. Conservator Frank Holthuizen (Limburgs Museum) neemt je mee op een reis door ruim een eeuw aan filmbeelden waarin de Maas schittert in al haar rollen – van levensader tot grenslijn, van economische motor tot religieus decor.
Aan de hand van unieke archieffilms – gemaakt door zowel amateurs als beroeps – toont hij hoe de rivier al die jaren is verbeeld in de regio. Thema’s als binnenvaart, handel, religieus leven en het dagelijks bestaan langs de oevers komen langs in deze zorgvuldig samengestelde collage van bewegend erfgoed.

Herontdek je eigen natuur! Bioloog Frank Resseler neemt je mee op een audiovisuele ontdekkingstocht door de natuur in de Maasvallei. Een wilde rivier in een drukbevolkt gebied dwingt respect af en verdient haar vrijheid. Deze vrijheid wordt dankbaar omarmd door natuur die zich wist aan te passen aan haar grillige karakter. Deze korte documentaire, voor jong en oud, voert je mee naar de diversiteit en ongereptheid die de natuur tentoonspreidt wanneer je haar het recht op voortbestaan gunt. Laat je betoveren door het verhaal van de Gemeenschappelijke Maas en haar diverse fauna en flora.

Lezing door Wim Peumans & filmvertoning ‘De Maas over en weer’
Wat betekent het om aan de Maas te wonen – op de grens van België en Nederland, tussen verleden en toekomst, tussen stroming en stilte?
Tijdens deze bijzondere avond nemen we je mee langs de oevers van de Grensmaas, met als openingsfilm De Maas over en weer. Landschapshistoricus Martijn Blaas ontrafelt in deze poëtische minidocumentaire hoe de rivier door de eeuwen heen mensen verbond, afscheidde, en telkens weer verraste.
Aansluitend spreekt schrijver en antropoloog Wim Peumans – bekend van zijn boek De Maas: Het verhaal van een rivier – over zijn literaire zoektocht langs de rivier, van bron tot monding. Verwacht een prikkelende blik op een rivier die meer is dan water: een landschap van herinnering, identiteit en beweging.
Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje

Kom mee verdwalen in de wilde schoonheid van onze riviernatuur. Tijdens deze bijzondere avond nemen we je mee op een zintuiglijke reis langs de oevers van de Maas via korte, poëtische natuurfilms van de Nijmeegse filmer Monique Moors. Geen traditionele documentaire, maar een filmische fluistering van de natuur zelf.
De avond wordt gepresenteerd door niemand minder dan Hettie Meertens, biologe en natuurhersteller pur sang, die al 30 jaar met tomeloze energie en liefde werkt aan het herstel van de Maasvallei. Hettie is een verhalenverteller met modder aan haar laarzen en verwondering in haar blik – ze gidst ons met passie en humor door het landschap van verleden en toekomst.

Vloeide er historisch meer bloed in het Maasland?
In de winter van 1908 blijkt Theodoor Kortleven uit Kotem - Maasmechelen van de aardbol verdwenen. De jongeman wordt bij de politie als vermist opgegeven door zijn vader, maar mensen in het dorp concluderen al snel ‘dat hij wel dronken in de Maas gevallen zal zijn’. Tot een maand later een tip leidt tot het vinden van zijn lichaam: Kortleven bleek toegetakeld, half afgeslacht en wel degelijk levend begraven.
Het shockerende nieuws blijkt de druppel te veel voor de toenmalige pers. De Maaslandse dorpen staan bekend om de heftige dorpsvetes. Een journalist schrijft over de ‘barbaarse praktijken’ van die Maaslanders. ‘De lange lijst aan veroordelingen voor rechtbanken en assisen vanuit die dorpen zegt genoeg,’ staat er letterlijk te lezen.
Marco Mariotti (1988) groeit op in Maasmechelen en is als kind al gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg en raakt hij ‘verslaafd’ aan nieuws en verhalen. Lokale geschiedenis boeide hem altijd al, maar in 2017 slaat de vonk helemaal over na het vinden van archeologische resten in Eisden-Dorp. Sindsdien graaft hij onophoudelijk in het verleden van Maasmechelen en het Maasland.
In deze meeslepende lezing voert Marco Mariotti ons via AI-reconstructies mee naar een duister hoofdstuk uit de plaatselijke geschiedenis.
Deze lezing is geschikt voor iedereen ouder dan 12 jaar. Niet alle beelden in deze lezing zijn geschikt voor gevoelige kijkers.
Marco Mariotti: tekst en spel - Marco Mariotti en Lennert Daniels: productie - Lennert Daniels: AI beelden

In misschien wel de kleinste cinemazaal van Limburg in het Historiehuis van de Maasvallei speelt een compilatie met verrassende oude en nieuwe beelden. Stukjes uit oude reisreportages worden afgewisseld met nieuwe dronebeelden of fragmenten uit natuurdocumentaires. Elk op zijn manier verbonden met de Maas.
Openingsuren
zondag 30/9/25 14:00 – 17:00 uur
dinsdag 2/10/2025 13:00 – 16:00 uur
woensdag 3/10/2025 13:00 – 16:00 uur
donderdag 4/10/2024 13:00 – 16:00 uur
zondag 7/10/2024 14:00 – 17:00 uur
Meer info en locatie vind je op www.historiehuisvandemaasvallei.nl
Voor de pers
Persbericht
Affiche
Programma
Logo
Beeld
Cinema MOSA 2025
De Maas stroomt niet alleen door het landschap, maar ook door verhalen, herinneringen en filmbeelden die generaties hebben gevormd. Cinema Mosa 2025 brengt een veelzijdige ode aan deze rivier met filmvertoningen, lezingen, livemuziek en ontmoetingen op verrassende locaties langs de Maas.
Van een marathonuitzending ‘Langs de Maas’ tot een Drij Hoezer revisited door Bert Kamoen in Lanaken. In het Binnenvaartmuseum vertelt Frank Holthuizen van het Limburgs Museum over de beeldvorming van de Maas in historische films. Daarnaast nog voorstellingen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, in Kinrooi, De Wissen, Elsloo, Maasmechelen en het Centre Céramique.
Cinema Mosa nodigt uit om samen te kijken, te luisteren en te dwalen langs de oevers van verleden en verbeelding.
Houdt onze kanalen in de gaten voor meer informatie binnenkort!
