Close up van wandelschoenen @Jorgo Kokkinidis

© Jorgo Kokkinidis

Wandelen in het RivierPark Maasvallei

De Maasvallei staat garant voor urenlang wandelplezier. Langs beide oevers van de Maas zijn er verschillende opties, samen goed voor meer dan 200 km aan wandelroutes die je de mooiste plekjes in het gebied tonen.

Hoe wandelen?

Wandelsignalisatie wandelgebied Elen ©Anneleen Mengels

In het RivierPark Maasvallei bestaan er twee wandelsystemen: een lussensysteem (of ommetjes genoemd in Nederland) én een knooppuntensysteem (knopenlopen).

Bij het lussensysteem kies je een bewegwijzerde wandellus die je langs de mooiste landschappen brengt. Elke lus heeft zijn eigen symbool of kleur die je op houten palen langs het pad ziet. Het lussensysteem vind je voornamelijk terug in de wandelgebieden langs Belgische oever. Ook in enkele Nederlandse Maasdorpjes kun je ommetjes lopen zoals in Stevensweert & Ohé en Laak of in Stein (natuurroute). 

Wil je graag wandellussen combineren in een van de Belgische Maasdorpjes? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpalen en op de wandelkaarten. Om naar een andere wandelwissel te gaan, kies je het gekleurde symbool van een wandellus richting die wandelwissel. De wandelkaarten zijn een onmisbare leidraad om makkelijk op een andere wandellus over te stappen. Zo ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden in één groot netwerk, over de grenzen van de verschillende wandelgebieden heen.

Bij het knooppuntensysteem stel je zelf een wandelroute samen op basis van wandelknooppunten. Hierbij kies je dus zelf de afstand en het traject van je wandelroute. Het knooppuntensysteem vind je terug aan Nederlandse zijde van de Maas, in de gemeenten Maasgouw en Echt-Susteren.

Wandelwissel RPMV
Wandelaars bij startbord © Gert Arijs

Waar starten?

Een wandeling (of fietstocht) start je best in een van de Maasdorpen. Hier vind je een parking en veelal ook een infobord met daarop een detailkaart van het wandelgebied. Op deze kaart staat een overzicht van alle uitgewerkte wandellussen in het gebied. Sommige lussen bereik je door eerst een bruin verbindingsstuk te volgen. Op de website van Wandelen in Limburg krijg je een digitaal overzicht van alle wandellussen. 

Vertrek je vanuit een Nederlands Maasdorp, bekijk dan eerst welk systeem de gemeente in kwestie hanteert: het lussensysteem (ommetjes) en/of het knopenlopen. Op basis daarvan kun je op de websites van Hart van Limburg en Visit Zuid-Limburg een ommetje kiezen of route naar keuze uitstippelen. 

Vanuit enkele Maasdorpen werd er een wandelgebied uitgewerkt. Van deze gebieden bestaat er een bijhorende wandelkaart. Een overzicht: 

Lange afstandswandeling

Speciaal voor liefhebbers van meerdaagse wandeltochten werd de Lange afstandswandeling ontwikkeld. Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als ‘Beste wandelroute van de Benelux’.

Wandelroute onder water? Controleer het hier

Vanaf nu kun je op voorhand controleren of een wandelroute of wandelgebied onder water staat na hevige regenval.

Op de kaart hiernaast – de Droge Voeten tool – vind je een overzicht van de verschillende meetpunten en hun huidige toestand (droog, net overstroomd, onder water). Bovenaan in de zwarte balk kun je de meetpunten filteren per gemeente.

De tool is ook onderweg te raadplegen. Zo kun je ‘tot in de puntjes’ voorbereid op pad gaan en voorkom je natte voeten onderweg! 

De Droge Voeten tool kwam tot stand in samenwerking met Overlopen.info. 

Wandelaars struinen langs de Maas @Jorgo Kokkinidis

Wandelen met je hond

Honden zijn welkom in de meeste wandelgebieden, op voorwaarde dat ze kort aangelijnd worden.

Er is een aantal hondenlosloopzones afgebakend, waar je viervoeter los mag van de leiband. Deze vind je bij de veelgestelde vragen. De hond moet wel goed kunnen luisteren. Ze mogen niet achter wild aanrennen of andere recreanten hinderen. Wees waakzaam over het gedrag van je hond.

Ga naar de inhoud