© Ben Creemers

Voedsellandschap

Wat we eten, waar het vandaan komt en wie het produceert: in het landschap zie je het lang niet altijd. En dat terwijl landbouwers onze omgeving mee vormgeven én ons dagelijks voedsel voorzien. Daarom onderzoeken verschillende partners de mogelijkheid om in het RivierPark Maasvallei een ‘voedsellandschap’ te ontwikkelen – een aantrekkelijk, zichtbaar landschap waar landbouw beleefd wordt, en waar inwoners én bezoekers zich opnieuw verbonden voelen met voedselproductie.

Denk aan rustplekken tussen de velden met info over wat er groeit, een leerpad rond voedsel, automaten met streekproducten of een gezellige boerenmarkt. Het idee komt uit de koker van Boerenbond en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die beiden hun schouders onder het project zetten. VLM zal in een latere fase via het instrument ‘landinrichting’ ook concreet werk maken van aanpassingen op het terrein. Ook Agropolis, de provincie Limburg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) stappen mee in het verhaal.

Onderzoek

Om te weten te komen hoe groot de interesse is, wordt nu een uitgebreid marktonderzoek opgestart. In een eerste fase wordt de mening gevraagd van inwoners, bezoekers en de toeristische sector. Inwoners kunnen deelnemen via een QR-code in het gemeentelijk infoblad of het Maasblad, een uitgave van het RivierPark Maasvallei en De Vlaamse Waterweg nv. Daarnaast worden op een tiental locaties aan beide oevers van de Maas buitenplakkaten geplaatst – onder meer bij veerpontjes, fietsroutes, het Visitor Center De Wissen, het dorpsplein van Leut en de parking van Heppeneert.

Posters in openbare gebouwen en horecazaken wijzen de weg naar de online bevraging. 

In de tweede helft van juni gaan ook enquêteurs de baan op, aan beide kanten van de Maas. Zij bevragen passanten rechtstreeks. Het doel is om van zowel inwoners als bezoekers minstens 400 ingevulde enquêtes te verzamelen.

De resultaten van deze eerste fase – die loopt van 20 mei tot eind september – vormen de basis voor het gesprek met landbouwers in het najaar. Voor hen is het belangrijk om te weten wat de omgeving wil en denkt, vooraleer te bekijken welke rol zij daarin kunnen opnemen en welke verdienmodellen mogelijk zijn. De volledige bevraging moet begin 2026 afgerond zijn.

Doe mee aan het onderzoek

en maak kans op een van de duo-pakketten wijnsafari
Ga naar de inhoud