© AusilioPhotography
Aldeneik
Over het dorp
De geschiedenis van Aldeneik gaat terug tot in de 8ste eeuw met de stichting van een kerk met klooster, door twee vrome maagden Harlindis en Relindis. Vanuit dit ‘Oud Eycke’ ontstond het ‘Nieuw Eycke’ dat we nu kennen als Maaseik. Het gebied heeft een rijke cultuurgeschiedenis en is nu nog doorspekt met elementen uit de tijd van de kruisheren en kanunniken. Elke 25 jaar worden relieken van Harlindis en Relindis in een ‘ommegang’ verplaatst van Maaseik naar Aldeneik.
Door grootschalige grindwinning in de 20ste eeuw is de omgeving van Aldeneik sterk veranderd. Zo is de Heerenlaakplas ontstaan door grindwinning, en al in de jaren ’80 en ’90 ingericht als recreatiegebied. Alleen de Mynekomplas, vlakbij de monding van de Bosbeek, werd wat natuurlijker afgewerkt. Vandaag kan je in Heerenlaak zowat elke vorm van waterrecreatie uitproberen.
Het vlakbij gelegen Maaseik kent – nog meer dan Aldeneik – vele historische monumenten, waaronder heel wat kerken en kloosters. Dat bracht doorheen de eeuwen heel wat topstukken (kerkschatten) met zich mee. Op de Markt van Maaseik bevinden zich tal van markante gevels en hier bevindt zich ook de oudste apotheek van het land, die als museum werd heringericht. Het beeld van de gebroeders Van Eyck kijkt hier uit op de gezellige terrassen. Maaseik kende een bloeiende Maasvaart, waarvan de oude kade aan de Labaer en hoeve ‘De Hoogte’ nog getuigen.
Wandel je verder naar het zuiden, dan kom je in Heppeneert. Dit typische Maasdorpje met een T-stratenpatroon werd bekend als bedevaartsoord. De eeuwenoude weilanden van Heppeneert zijn op vlak van reliëf en perceelsindeling de best bewaarde uiterwaarden langs de Maas en zijn dan ook beschermd.
Beschikbare activiteiten
Wandelen
De omgeving van Aldeneik is ideaal om te voet te ontdekken. Langs de Maas kan je fijn struinen, de waterplassen in Heerenlaak zijn een prima decor voor een picknick en in de kernen van Aldeneik en Maaseik kan je historie opsnuiven. Bovendien ben je via de Maasbrug in Maaseik snel aan de andere oever van de Maas waar je ook het Nederlandse Maasdorp Roosteren en natuurgebied De Rug kan verkennen. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:
- Ontdek het wandelgebied Aldeneik met o.a. de Heerenlaakplas, de stadskern van Maaseik en de uiterwaarden van de Maas langs de dijk in Heppeneert.
- Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner
- Ga op pad langs bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de gratis FARO Erfgoedapp (tour ‘erfgoedwandeling Aldeneik’).
Fietsen
Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.
Via knooppunt 25 in Aldeneik stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op parking Heerenlaak (P5, Heerenlaakweg). Van hieruit vertrekt ook een suggestiefietsroute ‘Dwalen tussen waters en historie’ op de themafietskaart RivierPark Maasvallei.
Bezoeken
- Wijndomein Aldeneyck: leer meer over de druiventeelt in de Maasvallei en volg het hele proces van druif tot wijn in een fles. Uiteraard kan je dit streekproduct ook proeven en kopen.
- Sint – Annakerk Aldeneik
- Musea Maaseik: het Regionaal Archeologisch Museum, het Apotheekmuseum en de Kerkschatten in de Sint-Catharinakerk. Je kan hier ook een combi-ticket kopen dat toegang geeft tot de musea in Echt, Stevensweert en Maasbracht (NL)
- Bedevaartsdorp Heppeneert