Het RivierPark Maasvallei in cijfers

OVER HET PARK

Cijfers over omvang, percentage landbouw, natuur, dorpen, gemeenten...

Klik Hier

BEWONERS EN BEZOEKERS

Bewoners, wandel- en fietsgegevens, veerpontgebruik

Klik Hier

OVER HET RIVIERPARK

Het RivierPark Maasvallei strekt zich uit over België en Nederland, waarbij de Maas de beide provincies Limburg bij elkaar houdt. Verspreid over 12 930 hectare liggen 41 dorpjes, gehuchten en steden. Van deze oppervlakte ligt 54% op Vlaamse oever en 46% op Nederlandse oever. Aan Vlaamse oever gaat het van noord naar zuid om Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken. Aan Nederlandse zijde gaat het over Maasgouw, Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Stein, Meerssen en Maastricht helemaal in het zuiden. 

LANDEN
0
GEMEENTEN
0
HECTARE
0
DORPJES
0
TOTALE OPPERVLAKTE
Het RivierPark telt 12.930 hectare, waarvan 54% in Vlaanderen en 46% in Nederland ligt
OPEN RUIMTE
In totaal is er 9.948 hectare open ruimte. Dat is 76% van de totale oppervlakte
NATUUR
2.120 hectare oftewel 16% van de totale oppervlakte is ingericht (of in inrichting) als natuurgebied
WINTERBED

Maar liefst 4.136 ha van het totale gebied (dat is dus 1/3 van het totale RivierPark) kan worden ingenomen door de Maas in haar brede winterbedding, begrensd door de winterdijken die de Maasdorpen droog houden in natte periodes. 

BEWONERS EN BEZOEKERS

INWONERS
0
FIETSERS
0
WANDELAARS
0
FIETS- EN VOETVEERTJES
0
AUTOVEER
0
PASAGIERS
0
PARTNERS
0 +

53 000 inwoners wonen op beide oevers van de Maas in het RivierPark. Meer dan 30 partners slaan de handen in elkaar. Hieronder zijn gemeenten, provincies, rivier- en natuurbeheerders, toeristische organisaties en middenveldorganisaties. Al dit moois lokt jaarlijks ongeveer één miljoen fietsers en 300 000 wandelaars. In 2023 gebruikten 301.568 van hen een veer.  

OVERZETTEN
Een grafiek van het aantal overzetten van de 3 voetveertjes
Fietstellers

Deze data zijn afkomstig van fietstellers, dat zijn bewegingssensoren. Zij werden eind 2022 pas geplaatst, wat de ‘kleine’ blauwe balk verklaart. In Meerssen werd de fietsteller gestolen en nog niet opnieuw terug geïnstalleerd. De fietstellers zijn geïnstalleerd op strategische locaties waar hoofdzakelijk recreatief fietsverkeer langskomt.  

Nog meer data

Zoek je nog meer cijfers? Neem dan eens een kijkje op Toerisme Werkt, het dataplatform van visit Limburg. 

Ga naar de inhoud