Kanon Stevensweert ©Erwin Christis

© Erwin Christis

Erfgoed

Het landschap in de Maasvallei werd geboetseerd door de rivier. De bewoning ontwikkelde zich vele eeuwen lang in verhouding tot de grillige Maas. Het landschap kenmerkt zich door een aantal bijzondere relicten, waarvan oude Maasarmen of compacte Maasdorpjes voorbeelden zijn. Wist je dat ‘halve’ dorpen (waarvan de kerk niet in het midden, maar tegen de dijk staat), of ‘halfronde’ wegen of beken die de loop van een oude meander volgen, typisch zijn voor de Maasvallei? 

In de 20ste en 21ste eeuw onderging dit eeuwenoude landschap ingrijpende veranderingen. Denk daarbij aan grootschalige grindwinning (plassen!), mijnbouw, bevolkingstoename, schaalvergroting van de landbouw en verstedelijking. Ook die fenomenen zijn afleesbaar in het landschap. Bovendien verdween de scheepvaart. De nabijgelegen kanalen werden aangelegd omdat ze veel stabieler waren voor steeds groter wordende schepen. Op sommige plaatsen zie je wel nog kades, veerstoepen, bootmonumenten, die getuigen van de Maasvaart. Vanaf Maaseik is vandaag wel pleziervaart aanwezig, maar de rest (Maastricht tot Maaseik) blijft onbevaren. 

Heel wat Maaslands erfgoed is vandaag beschermd, zoals de kernen van Thorn, Stevensweert, Maaseik of Oud – Rekem. Molens, bunkers en maar liefst 19 kasteeldomeinen vervoegen het rijtje. Via opgravingen en via vondsten bij grindwinning vertekt het bodemarchief hetzelfde rijke erfgoedverhaal. In verschillende collecties kan je vondsten en relicten uit de Maasvallei terugvinden.  

Ontdek het rijke erfgoed van dit landschapspark te voet, met de fiets, in een museum of gewoon vanuit je luie zetel!  

Landschapsbiografie

Meer weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit rivierlandschap en de relicten die bewaard bleven? Lees dan online de Landschapsbiografie, of bestel hem in gedrukte vorm in de webshop van Wandelen in Limburg. 
Lees meer
FARO erfgoedapp in gebruik

Faro erfgoedapp

Met de gratis Erfgoedapp wandel je door het snoer van Maasdorpen. Je scrollt door historisch beeldmateriaal, en beluistert interessante fragmenten. Dat kan vandaag al in Kessenich, Aldeneik, Stokkem, Leut, Oud-Rekem en Elsloo. Alles samen schijnen deze erfgoedtours het licht op meer dan 50 markante monumenten en landschappen. 

Heb je de Erfgoedapp geïnstalleerd, dan krijg je bovendien een melding als je in de buurt van een van de beschreven monumenten komt. Geen nood, je kan de Erfgoedtours ook van thuis uit bekijken. 

Heb je hulp nodig met de erfgoedwandelingen in de Erfgoedapp? Neem dit stappenplan dan even door. 

Bronnenlijst Erfgoedwandelingen

Archeoroute Limburg

Wil je liever meer weten over wat er zich onder de grond bevindt? Dan is er ook de app Archeoroute Limburg. Ook in het RivierPark staan enkele stalen speerpunten verspreid langs de Maas. Daar brengt deze app de archeologische vondsten tot leven via augmented reality. Er is ook een fietstocht met podcast beschikbaar.

Route vol Verwondering

Een mengeling van erfgoed, bezinning en cultuur in een handige fietstocht aan de Nederlandse oever van de Maasvallei, dat is de Route vol verwondering. Via 360° foto's kan je binnenkijken in kerken, kapellen en andere locaties die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. 

(Streek)musea in het RivierPark Maasvallei

Naast een bron van kennis over de streek, zijn de verschillende musea in het RivierPark Maasvallei ook een goed alternatief voor een uitstap in de Maasvallei bij regenweer. We lijsten enkele bijzondere musea voor je op: 

Ga naar de inhoud