© AusilioPhotography

Elsloo en Meers

Over de dorpen

Dat de Maasvallei een echte vallei is, ervaar je het meest in Elsloo. Het is gelegen op de steile overgang tussen het plateau (waar het bekende Bunderbos en Elsloërbos gelegen zijn) en de vallei, met bijgevolg steile straatjes en een prachtig vergezicht op de Maas bij Kotem (BE). De middeleeuwse burcht van Elsloo lang pal aan de Maas, maar werd door een Maasverlegging verzwolgen. De resten waren tot in de jaren 1970 nog zichtbaar bij erg lage waterstanden, maar omdat ondertussen dit stukje van de Maas een licht stuweffect kent kan je de resten nu niet meer zien. Een ‘nieuw’ kasteel werd meer naar het oosten herbouwd. Vandaag is het kasteel van Elsloo, met nog enkele originele elementen, een hotel-restaurant. Door de aanleg van het Julianakanaal begin 20ste eeuw werd het dorp van Elsloo zowat gehalveerd, waardoor de kerk en het schippershuis (nu ‘Historiehuis van de Maasvallei’) aan de rand van het dorp kwamen te liggen.

Net stroomafwaarts van Elsloo liggen Meers en Maasband, nog steeds in de gemeente Stein, het Hart van de Maasvallei’. De Maas loopt hier met een scherpe bocht om het dorp, dat ingesloten ligt tussen het kanaal en de rivier. Om het risico op een overstroming terug te dringen, werd hier al in 2008 een proefproject gestart met verbreding van de stroomgeul en verlaging van de oevers in het kader van het Project Grensmaas. Van oudsher is deze plek één van de meest dynamische stukken in de Maas. De rivier heeft hier een plotseling en sterk verval met een spectaculaire stroomversnelling als gevolg. Het resultaat is een landschap met spontaan groeiende grindruggen, spectaculaire erosiekolken en een schiereiland met ooibos. Natuurmonumenten is vandaag de beheerder van deze schitterende struinnatuur tussen Meers en Maasband. 

En dan is er nog Urmond, met een prachtige dorpskern en een rijk schippersverleden, waar een schippershuis, een replica van een boot en een vernieuwde veertrap richting de Maas van getuigen. Wandel- of fiets je nog meer stroomafwaarts, dan kom je in Berg-aan-de-Maas waar het autoveerpont je naar de overkant brengt.   

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Elsloo en Meers is ideaal om te voet te ontdekken. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Natuurroute Meers-Maasband (13,5 km). Onderweg: Bomenmonument Meers, wilde riviernatuur, grote grazers, Leutherhoek.
  • Historische route Stein-Elsloo (9 km). Onderweg: kasteel Elsloo en watermolen, boerderij D’n Hoaf, Molenvijver, het Streekmuseum Elsloo en de Sint Augustinuskerk.
  • Op de website van Stein, hart van de Maasvallei, vind je nog meer toffe wandelroutes. Je kan er ook een brochure downloaden met meer informatie over de meeste bezienswaardigheden. 
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
  •  
  • Wist je dat je zowel in Maasband (hoek Leutherhoekweg/Maasbanderkerkweg) als in Berg-aan-de-Maas (aan het autoveer) gratis je drinkfles kan bijvullen aan een watertappunt van WML? 
Wandelaars op oude veertrap in Maasband Jorgo Kokkinidis
De Maas ter hoogte van Meers Ben Creemers

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. 

Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. Via knooppunt 41 in Stein stap je in op het fietsroutenetwerk. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.   

Tussen Stein en Leut kan je ook op fietstocht langs kastelen.  

Bezoeken

Historiehuis Elsloo
Ga naar de inhoud