Bomenmonument aan de Molenplas in Stevensweert. Het bestaat uit eiken die 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind van de Maas bedolven zijn en op die manier geconserveerd zijn gebleven. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen.

© Erwin Christis

Roosteren en Stevensweert

Over de dorpen

De kern Roosteren ligt in het westen van Echt-Susteren en wordt slechts met Maaseik (België) gescheiden door het struingebied ‘De Rug’ en de Maas. De naam Roosteren kwam vroeger voor als: Rosusteren, Rufsusteren, Rustren, Roesten en Roesteren, Rosteren en Roisterad. Het is een samenvoeging van Rode en Suestra. Roosteren ontstond aan de samenvloeiing van de Roode Beek en de Geleenbeek, en is waarschijnlijk een ontginning vanuit de abdij van Susteren aan het begin van de 8ste eeuw.

In Roosteren bevind je je in het Smalste Stukje Nederland (gemeente Echt-Susteren). Letterlijk. Binnen een uurtje wandel je vanuit België, door Roosteren naar Duitsland. Ook per fiets is deze streek dus een aanrader. Echt-Susteren is een groene uitvalsbasis voor wie Limburg én Europa echt wil leren kennen. De dom van Aken, op de fiets naar Maaseik voor een biertje op de markt, naar het Vrijthof in Maastricht; je bent er zo. 

Ten noorden van Roosteren bots je op de historische locatie ‘Cantelmo’, en ook Stevensweert ademt de geschiedenis van de Spaanse bezetting in de Nederlanden. Het is een voorbeeld van een van de best bewaarde stervormige verdedigingswallen. Ook de dorpskern is bezaaid met monumenten, en is daarom beschermd. Net buiten de dorpskern, aan de Molenplas (een voormalige grindplas) ligt Rijksmonument ‘De Hompesche Molen’. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Roosteren en Stevensweert is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas kan je fijn struinen en in de dorpskernen van Roosteren en Stevensweert kan je historie opsnuiven. Via de Maasbrug in Roosteren ben je snel aan de andere oever van de Maas waardoor je ook het Vlaamse wandelgebied Aldeneik kan verkennen. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Knopenlopen in Echt – Susteren en Maasgouw: Op een gemakkelijke manier loop je van knooppunt naar knooppunt en verken je de gemeente. Dit systeem is te vergelijken met het fietsroutenetwerk. Ook bij het knopenlopen zijn er ‘knooppunten’ waarbij meerdere routes elkaar kruisen.
  • Struinen in natuurgebied De Rug (tegenover Maaseik, BE). Hier bevindt zich de grootste kudde Konikpaarden van het RivierPark Maasvallei. Ook het gebied rond de Molenplas is een prachtig natuurgebied om in te wandelen. Uitblazen doe je bij de Hompesche Molen.         
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner of een historische gids in Stevensweert. 
Kwelsloot tussen Hartelstein en Voulwames ©Fred Erkenbosch

Fietsen 

De Gemeente Echt-Susteren is een ideale plek om de internationale omgeving per fiets te verkennen. Dankzij een grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende gemeenten zijn aantrekkelijke en veilige fietsroutes tot stand gekomen. De Drielandenfietsroute is hier een goed voorbeeld van. Ook via het grensoverschrijdende fietsknooppuntensysteem is het mogelijk om op één middag van Duitsland via Nederland naar België te fietsen en weer terug. Een absolute aanrader! Klik hier om de Drielandenfietsroute gratis te downloaden. 

Ook in en om Stevensweert is het heerlijk fietsen. Instappen kan aan de ruime parking aan de Sportlaan (tussen knooppunt 1 en 39.  

Andere fietsroutes in het RivierPark kan je samenstellen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei. 

Bezoeken

Kudde konikpaarden in Borgharen ©Ben Creemers

Ontdek het Smalste Stukje Nederland

Ga naar de inhoud