© Ben Creemers
Zwerfvuil langs de Maas
Bij hoge waterstanden, na periodes van veel regen of smelten van sneeuw in de Ardennen, wordt zwerfvuil dat zich in de Maas bevindt op de oevers afgezet. Het zwerfvuil verzamelt zich ook ter hoogte van bruggen, sluizen of stuwen. Zwerfvuil dat niet achterblijft op oevers op deze plekken, spoelt via de riviermonding in de zee.
Sinds 2012 werken verschillende partijen samen om de Maasoevers vrij te maken van zwerfvuil, want een Schone Maas en schone Maasoevers zijn van groot belang voor de bewoners en de bezoekers van het RivierPark Maasvallei. En niet te vergeten ook voor de gebieden stroomafwaarts. De afgelopen jaren werd zo al meer dan 100 ton zwerfvuil verzameld. Dit dankzij nauwe samenwerking over de landsgrenzen heen.
Ondanks het enthousiasme om zwerfvuil op te ruimen en mensen te informeren over de afvalproblematiek, vermindert de hoeveelheid afval niet. De bron van het zwerfvuil dient te worden aangepakt, maar hiervoor is meer kennis nodig.
Wat doen wij?
- Sensibiliseren van bewoners en bezoekers
- Onderzoek stimuleren, financieren en faciliteren
- Opruimacties opzetten, ondersteunen, communiceren over beide oevers
Wat kan jij doen?
- Neem je afval mee naar huis of gooi het in een vuilnisbak
- Neem deel aan een georganiseerde opruimactie (Maas.net, Straat.net, Schone Maas, Maas Cleanup, een lokale opruimactie, ...)
- Organiseer je eigen opruimactie. In groep of alleen. Neem een afvalgrijper en een vuilniszak mee tijdens je wandeling. Let daarbij tijdens het broedseizoen wel op voor de kwetsbare natuur.
Maas Cleanup pakket
Alle kajakbedrijven in de Maasvallei hebben zich geëngageerd om het Maas Cleanup pakket aan te bieden. Hierbij krijgen kajakkers een grijpstok, handschoenen en vuilzakken mee tijdens hun kajaktocht. Zo kan je ook vanop het water je steentje bijdragen aan een schonere Maas.