Zicht op pastorie Leut Kobe Van Looveren

© Kobe Van Looveren

Leut

Over het dorp

Leut (Maasmechelen) ligt centraal in het RivierPark Maasvallei. De geschiedenis van het dorp is onlosmakelijk verbonden met die van het Kasteel van Leut, oftewel het kasteel ‘Vilain XIIII’. Inderdaad, de schrijfwijze van deze adellijke familie is effectief ‘XIIII’. Al in de middeleeuwen werd het kasteel (toen een burcht) bewoond door de ‘heren van Leut’. Door de eeuwen heen evolueerde de middeleeuwse waterburcht met twee slotgrachten en een ophaalbrug tot een open residentieel gebouw met vaste brug over de resterende gracht, omgeven door een wijds park in Engelse landschapsstijl dat in de 19de eeuw werd aangelegd door de meest illustere bewoner van het kasteel: Charles Vilain XIIII. 

Charles Vilain XIIII liet ook zijn sporen na in het dorp zelf. In de schaduw van de Sint – Pieterskerk en de drie lindebomen met (werkende!) dorpspomp, verzamelen de dorpsbewoners hier graag voor een babbeltje of een potje petanque. Ook het historisch kerkhof en enkele markante panden zijn het vermelden waard. 

Dat de Maas haar stempel heeft gedrukt op de omgeving van Leut merk je aan alles: het typisch T-stratenpatroon van het gehuchtje Mazenhoven, het Maaskruis in Vucht, oude Maasmeanders en nieuwe wilde natuur langs de Maas. Leut, Meeswijk en Vucht zijn overigens drie Maasdorpjes om samen te verkennen. In elk van deze drie dorpen vind je kleinschalige parkeerplaatsen die van op de Rijksweg zijn aangeduid. En als we nog wat meer uitzoomen: de geschiedenis van Leut hangt samen met die van Elsloo en Stein (aan de Nederlandse kant van de Maas). Niet toevallig kan je hier ook enkele kastelen bezoeken. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

  • Ontdek het wandelgebied Leut met o.a. het kasteel Vilain XIIII en bijhorend landschapspark in Engelse stijl, wilde riviernatuur in natuurgebied Maesbempdergreend – Mazenhoven, het dorpsplein en het gehuchtje Mazenhoven. Tot het wandelgebied Leut behoren ook de dorpen Vucht, Meeswijk en zelfs Eisden-Dorp. 
  • Voor jonge kinderen: wandeling ‘Het kasteelpark van Pipa’ door het kasteelpark Vilain XIIII.
  • Ga op pad langs bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de gratis FARO Erfgoedapp (tour ‘erfgoedwandeling Leut’).  
  • De Bomenwandeling door het kasteelpark (zie lager op deze pagina). 
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
Konikpaarden in Mazenhoven Gert Arijs
Fietsers langs dijk in Maasmechelen Ben Creemers

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas (via knooppunt 50). Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.

Via knooppunt 50 stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op het dorpsplein in Leut (P13, einde Genieskensstraat). Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.

Bezoeken

  • Het Kasteel van Leut is recent aangekondigd door Toerisme Vlaanderen en zal de komende jaren in eer worden hersteld. Is er geen activiteit, pik dan zeker een korte wandellus door het kasteelpark mee. 
  • Brand een kaarsje in de kapel van Mazenhoven 
  • Vlakbij: het Kruinenpad in ‘t Greven, Mijnverzakkingsgebied Eisden – dorp. De mijn van Eisden zorgde er immers voor dat grote delen van deze omgeving verzakten.
  • De molen ‘Nieuw Leven‘ wordt nog regelmatig opengesteld voor het publiek, én dan wordt er ook echt gemalen. 
  • Vlakbij het dorpsplein van Leut bezoek je het Railway Brick LEGO-museum
  •  

Voor meer informatie en tips kan je terecht bij Visit Maasmechelen.

Kruinenpad Depot Des Arts

De bomencollectie van Leut

Het kasteelpark rond kasteel Vilain XIIII bevat enkele zeer bijzondere boomsoorten, waarvan vooral de collectie eiken in het oog springt. Ook de Libanese ceder springt in het oog. Om deze unieke reuzen allemaal te ontdekken, kan je de bomenwandeling volgen. Deze wandeling start aan de parking van het kasteel. Volg de groene route of download hier je wandelkaartje. De wandelafstand is 3 km bij vertrek aan het kasteel.

De bijhorende brochure geeft je wat meer uitleg over enkele van de meest bijzondere bomen in het park. 

De merkwaardige bomen zijn in oplopende volgorde genummerd, vertrekkend aan de parking van het kasteel.

Sommige nummers kom je tweemaal tegen. Het betreft opmerkelijke bomen van dezelfde soort die op meerdere plaatsen in het park groeien of in groep staan

RLKM werkt samen met de partners ter plaatse aan de vernieuwing van deze collectie. Heel wat bomen zijn immers aan het einde van hun Latijn. Daarom worden er elk jaar weer een vijftal bijzondere bomen toegevoegd. 

Ga naar de inhoud