Maas Cleanup pakket persmoment NL

Watersporters met een hart voor de natuur kunnen nu ook op Nederlandse oever van RivierPark Maasvallei kiezen voor het ‘MAAS CLEANUP PAKKET’

Kajakken en zwerfvuil ruimen gaat hand in hand in het RivierPark Maasvallei. Na een eerste succesvolle pilot op de Vlaamse oever, krijgt het Maas Cleanup Pakket nu een vervolg aan Nederlandse zijde. Kano Maastricht en Kajak en Rafting Tour Limburg starten met een aanbod waarbij kajakkers met een ‘Maas cleanup pakket’ aan hun afvaart beginnen.

May van de Kerkhof (directeur Rijkswaterstaat Zuid-Nederland): “Zwerfafval is een breed maatschappelijk probleem, waar we ons ook vanuit Rijkswaterstaat mee bezighouden. Deze pilot met clean up pakketten valt onder de zwerfafvalophaalregeling zoals Rijkswaterstaat die faciliteert langs de rivieren. Zo verminderen we samen de hoeveelheid zwerfafval die in de zee eindigt. “

Het pakket bestaat uit een grijpstok, vuilniszak en handschoenen waarmee kajakkers en rafters onderweg zwerfvuil kunnen verzamelen. Dat is helaas nog steeds nodig. Rijkswaterstaat vernam van de pilot met Kajak Maasland op de Vlaamse oever waar al honderden kajakkers aan meededen. Daarom werd de vraag gesteld aan het RivierPark Maasvallei om het project op de Nederlandse oever een vervolg te geven en samen met de kajakbedrijven de handen in elkaar te slaan tegen zwerfvuil op de Maas.

Cecile Beckers (Kajak en Rafting Tour Limburg): “De Maas is een prachtige rivier waar mensen graag komen kajakken of raften. Maar de Maas is een regenrivier, dat betekent dat er een groot verschil is tussen hoog en laag water. Na hoog water blijft een heuse ‘plastic soup’ achter die de rivier met zich meesleurt. Op de oevers wordt jaarlijks hard opgeruimd door vrijwilligers en natuurbeheerders. Maar van op het water kan je ook aan moeilijker bereikbare plekken of eilandjes.

Kay Baggen (Kano Maastricht): “Ik merkte in het verleden al dat er een grote interesse is bij scholen en bedrijven om een handje toe te steken bij het zuiver houden van onze mooie rivier. We horen regelmatig terug van onze klanten dat ze het zwerfafval graag hadden meegenomen, als ze hier de middelen voor hadden. Daarnaast draagt het zeker bij aan de bewustwording van scholieren, bedrijven kunnen op hun teambuilding echt iets betekenen voor de natuur. We zijn daarom blij dat we vanaf nu ook het Maas Cleanup Pakket kunnen aanbieden.”

Hubert Mackus (wethouder gemeente Maastricht): “Met de hevige regenval van de laatste maanden kregen we dit voorjaar al te maken met hogere waterstanden in de Maas waardoor veel zwerfvuil werd aangevoerd. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal om zwerfafval te vermijden. In de afgelopen 8 jaar werd er in het RivierPark Maasvallei al meer dan 100 ton zwerfvuil opgehaald door duizenden vrijwilligers. En vanaf nu kan het ook doorlopend en vanaf het water verzameld worden. Op die manier blijft RivierPark Maasvallei een plek waar het heerlijk toeven is voor bezoekers en de inwoners van onze regio. De gemeente Maastricht draagt dit initiatief van het Maas Cleanup pakket daarom een warm hart toe.”

Zwerfafvalophaalregeling (ZOR)

Met de landelijke zwerfafvalophaalregeling faciliteert Rijkswaterstaat opruimacties en andere samenwerkingsprojecten en initiatieven die ervoor zorgen dat er minder zwerfafval op de oevers en in de rivieren achterblijft. Dit project met Regionaal Landschap Kempen en Maasland is een mooi voorbeeld van een samenwerkingsproject dat Rijkswaterstaat vanuit de deze regeling kan faciliteren. Ook maakt de zwrerfafvalophaalregeling het mogelijk om grote hoeveelheden afval, dat door derden langs de oevers is ingezameld, kosteloos af te voeren en te verwerken.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat ook andere initiatieven lopen op het gebied van zwerfafval. Via het Programma Plasticvrije Rivieren biedt het advies op maat aan gebiedsbeheerders. Zo wordt eind deze week nog de nieuwe afvalinzamelingsvoorziening bij de toegang tot het recreatiegebied bij Meers geopend.

RivierPark Maasvallei

Zowel Kajak en Rafting Tour Limburg als Kano Maastricht organiseren kajak- en raftingtochten in het RivierPark Maasvallei. Dit grensoverschrijdend gebied situeert zich aan beide kanten van de ‘gemeenschappelijke Maas’ tussen Maastricht en Thorn, met unieke riviernatuur waar veel fietsers en wandelaars – en dus ook watersporters – van genieten. Maar die dynamische rivier maakt elk jaar opnieuw ook pijnlijk zichtbaar hoeveel plastic naar de zee wordt gevoerd. 80 procent van de plastic soup in de wereldzeeën komt daar terecht via de rivieren. Elk jaar verzamelen honderden vrijwilligers tonnen zwerfvuil tijdens gecoördineerde of ongecoördineerde zwerfvuilacties.

Deze zomer nog starten Kano Maastricht en Kajak en Rafting Tour Limburg met hun aanbod. Het broedseizoen (dat loopt van het voorjaar tot begin augustus) is wel een bijkomend aandachtspunt. We willen niet dat enthousiaste kajakkers in het voorjaar kwetsbare broedplaatsen gaan storen met goedbedoeld opruimen. Vanaf augustus kan dat wel weer naar hartenlust. Voor ze aan hun kajaktocht beginnen, worden kajakkers en rafters trouwens gesensibiliseerd, niet enkel over zwerfvuil, maar ook over de natuur – die maakt het hier immers zo mooi om te kajakken!

Gratis kajaktocht

Cecile en Kay besluiten samen: “Zwerfvuil opruimen is ook gewoon een leuke activiteit om samen met het gezin te doen. Je kan bijvoorbeeld wedstrijden houden wie het meeste verzameld heeft. Voor scholen is het een manier om hun leerlingen inzicht te geven in milieuproblemen. Dat educatieve speelt ook wel. Als je daarenboven foto’s maakt van je opruimwerk en ze met de juiste hashtags (#maascleanuppakket) deelt op social media, maak je kans op een gratis kajaktocht die we regelmatig uitloten.”

Wil jij ook al kajakkend een steentje bijdragen aan een mooiere wereld? Vraag dan bij de deelnemende bedrijven naar het Maas Cleanup Pakket of klik het aan bij je online reservatie. Je krijgt dan het nodige materiaal om onderweg afval op te ruimen. Het verzamelde afval wordt volgens de richtlijnen verwerkt.

Ga naar de inhoud