Zicht op kerk van Stevensweert Ben Creemers

© Ben Creemers

Wandelgebied Stevensweert en Roosteren

Stevensweert en Ohé en Laak liggen op een ‘Eiland in de Maas’, omringd door de Grensmaas in het RivierPark Maasvallei aan de westkant en de Oude Maas aan de oostkant. Juist omdat het eiland omgeven wordt door water, was het van oudsher een goed te verdedigen, strategische plek. 

Wandelen

In het wandelgebied Stevensweert – Roosteren kun je gebruik maken van het knopenlopensysteem. Een netwerk van verschillende knooppunten in de gemeenten Echt-Susteren en Maasgouw zorgen ervoor dat je je eigen route kunt samenstellen. Je kiest dus zelf waar je vertrekt, waar je naartoe gaat en hoe lang je wandeltocht is. 

Heb je nood aan wat meer begeleiding? Dan zijn er ook drie mooie suggestieroutes uitgewerkt.

  • Het rondje Molenplas (5,3 km) rond de Molenplas aan de Hompesche Molen in Stevensweert leidt je langs kruiden- en bloemrijke oevers. 
  • Het Ommetje Maasdal in de gemeente Echt-Susteren (5,6 km) gaat door Roosteren en vochtige graslanden langs de Maas, waar de konikspaarden vredig staan te grazen. 
  • Het Soldatenpaadje ten slotte (11,8 km) lang is geen lus maar een historisch wandelpad dat in de Tachtigjarige Oorlog gebruikt werd door soldaten om vanuit Stevensweert te voet naar fort Cantelmo, net boven Roosteren, te trekken. 

Je vindt deze suggestieroutes o.a. op de wandelkaart Stevensweert-Roosteren

Bereikbaarheid en parkings

Startplaatsen

Parking Sportlaan, 6107 AA Stevensweert (Maasgouw)

Parking Hompesche Molen, Molendijk 6, 6107 CM Stevensweert (Maasgouw)

Parking Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren (Echt-Susteren)

Parking Het Maashöfke, Illikhoven 14B, 6116 AL Roosteren (Echt-Susteren)

Natuur op je pad

De Spanjaarden konden het Eiland in de Maas tijdens de Tachtigjarige Oorlog dan ook prima gebruiken in hun strijd tegen Frederik Hendrik. In 1633 wordt Stevensweert daarom door de Spanjaarden onder leiding van Francisco de Moncada, markies van Aytona, belegerd en omgebouwd tot een vestingstadje, waar ook nadien statige monumenten verrezen: aan het Jan van Steffeswertplein vind je het gouvernement uit 1732, de katholieke St. Stephanuskerk uit 1781 en het protestantse kerkje uit 1819. In het voormalig gemeentehuis, door architect Pierre Cuypers ontworpen, is nu het Streekmuseum Stevensweert – Ohé en Laak gevestigd. Hier wordt de geschiedenis van het Eiland in de Maas verteld.

Roosteren ligt in de uiterste noordwestelijke punt van de gemeente Echt-Susteren. Het Belgische Maaseik ligt nog dichter bij Roosteren dan het Nederlandse Susteren. Roosteren ligt in Het Smalste Stukje Nederland en bewijst dat hier veel te ontdekken valt. Zo liggen er in Roosteren twee kastelen. Het witte Kasteel Eijckholt ligt midden in het dorp, verstopt achter kasteelmuren en een indrukwekkende wilg. Kasteel Ter Borch is het langswandelen waard, want het heeft een wonderlijke façade. Verder vind je in Roosteren een Jocobuskerk, een Mariakapel en een Sint-Antoniuskapel. In Oud-Roosteren lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Meer informatie vind je op de website van Het Smalste Stukje Nederland

Ga naar de inhoud