Cinema Mosa hoofdbeeld zonder logo

© Ben Creemers

Cinema Mosa

Een uniek filmfestival met inspirerende films over de Maas, haar geschiedenis en uitdagingen

Op diverse locaties aan beide oevers van de Maas in het RivierPark Maasvallei kan je een week lang genieten van prachtige (kort)films, docu’s en historisch beeldmateriaal. Ben je natuurliefhebber, cinefiel of gewoon nieuwsgierig? Dan mag je Cinema Mosa niet missen!

Programma

 
Film / Concert  

In vogelvlucht over de Maas – De Maas in beeld met live pianomuziek van Wouter Dewit  

VRIJDAG 27-9-2024  
20:15  
CC Achterolmen   

Waar de Maas uit het Plateau van Langres ontspringt is ze nauwelijks zichtbaar. Gaandeweg ontvouwt zij zich tot de imposante rivier die als een levensader door de Maasvallei stroomt.   

‘Van bron tot monding’, een film van Luc Smeets in opdracht van Provincie Limburg, volgt de Maas vanaf haar bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. De originele film uit 1994 bestaat uit helikopterbeelden van Wim Robberechts en wordt nu, 30 jaar later, aangevuld met recente dronebeelden. Door deze confrontatie krijg je zicht op de grote veranderingen die de Limburgse Maas de laatste decennia heeft ondergaan.   

Bij de filmbeelden hoor je live pianomuziek van Maaseikenaar Wouter Dewit die zich laat inspireren door de natuur en die de machtige Maas in muziek verklankt.  

Inleiding door Willy Miermans.

Locatie: CC Achterolmen – Maaseik  
Prijs: €12 | 60-plus en 26-min: €10. 
Tickets: www.achterolmen.be    

 
Lezing  

Twee mannen, een kano en de Maas   

ZATERDAG 28-9-2024 
20:15 
CC Achterolmen   

Het verslag van een ontdekkingsreis langs Mooder Maas. Een avontuur van twee Maaseikenaren, van de bron tot aan de monding van de Maas. Het verhaal van een dromer en een drijver.  

In de zomer van 2009 maakten Hugo Hoedemakers en Wiel Borkelmans een kanotocht op de Maas, van de bron tot aan de monding in de Noordzee.  Samen vertellen zij op ludieke wijze hoe ze als onervaren kanovaarders, hun beider droom realiseerden. Ze vertellen over het ontstaan van het idee, de voorbereidingen, de oefentochten en de uiteindelijke expeditie  waarbij de twee avonturiers 28 dagen tot elkaar veroordeeld waren.  Met omslaan en weer boven water komen, op een Maas die met de dag meer en meer respect afdwong.  

Wiel en Hugo zijn geboren vertellers, gespeend met een behoorlijk grote dosis humor.  Een verhaal dat iedereen die van onze Maas houdt zal kunnen smaken.  

Locatie: CC Achterolmen – Maaseik 
Prijs: €10 / 60-plus en 26-min: €8  
Ticketswww.achterolmen.be  

 
Docu 

Maasdocumentaires met Jos van den Broek (L1) 

ZATERDAG 28-9-2024    
19:30
Podiumkerkje Grevenbicht   

L1-journalist en documentairemaker Jos van den Broek blikt terug op zijn documentairewerk over de Maas.    

In ‘De Maas de baas’ zoekt de politiek journalist bewoners op en brengt de emoties over de Maas op ontroerende wijze in beeld. ‘Grensmaas, tot de dood en verder’ is een project dat hij samen met cameraman Ben Brack realiseerde. Hier staat het project Grensmaas en de band van de bewoners met de rivier centraal. Dat levert indrukwekkende én ontroerende beelden op.   

De documentairemaker voorziet tekst, uitleg en een blik achter de schermen.   

Aansluitend worden de twee documentaire vertoond, ‘De Maas de baas’ en ‘Grensmaas, tot de dood en verder’  Ook recentere reportages komen aan bod.   

Locatie: Podiumkerkje Grevenbicht 
Prijs: gratis, reserveren verplicht via reserveringen@podiumkerkje.nl   

 
Docu 

Maasdocumentaires (+ introductie over de Romeinse oversteekplaats over de Maas bij Heel)   

WOENSDAG 2-10-2024   
19:30
Heemkring Heel   

In ‘De Maas de baas’ zoekt de politiek journalist Jos van den Broek van L1 bewoners op en brengt de emoties over de Maas in beeld. ‘Grensmaas, tot de dood en verder’ is een project dat hij samen met cameraman Ben Brack realiseerde. Hier staat het project Grensmaas en de band van de bewoners met de rivier centraal. Beide documentaires leveren indrukwekkende én ontroerende beelden op.    

De vertoning van de documentaires wordt voorafgegaan door een introductie van een kwartiertje over de Romeinse oversteekplaats over de Maas in Heel. Tussen de twee documentaires is er tijd voor een koffie of drankje.    

Locatie: Cultureel centrum Don Bosco, Heel (Maasgouw) 
Prijs: € 5 inclusief kop koffie, vrije inkom voor leden van Heemkring Heel  
Tickets: reservatie via secretaris@heemkringheel.nl   

 
PODCAST  

Begijn Le Bleu  – Fwiet! Fwiet! – Live podcast

VRIJDAG 4-10-2024   
20:00  
Visitor Center De Wissen  

Fwiet! Fwiet! de podcast van Begijn Le Bleu over vogels in de Lage Landen werd enthousiast onthaald door media en publiek. Voor de gelegenheid wordt een nieuwe aflevering van de podcast op locatie aan VC De Wissen opgenomen. Dat is niet toevallig, want in het Visitor Center prijkt een nieuwe expo over vogels naar aanleiding van de ooievaar en terreinwerken in functie van de veldleeuwerik, grauwe klauwier en visdief. Deze avond wordt doorspekt met nieuwe en oude beelden van vogels langs de Maas.  

Locatie: Auditorium De Wissen 
Prijs: € 10 
Ticketswww.dewissen.be  

 
Film / Concert 

In vogelvlucht over de Maas  – De Maas in beeld met live pianomuziek van James Malikey  

ZATERDAG 5.10.24  
20:15
CC Lanaken op locatie 

 

Waar de Maas uit het Plateau van Langres ontspringt is ze nauwelijks zichtbaar. Gaandeweg ontvouwt zij zich tot de imposante rivier die als een levensader door de Maasvallei stroomt.   

‘Van bron tot monding’, een film van Luc Smeets in opdracht van Provincie Limburg, volgt de Maas vanaf haar bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. De originele film uit 1994 bestaat uit helikopterbeelden van Wim Robberechts en wordt nu, 30 jaar later, aangevuld met recente dronebeelden. Door deze confrontatie krijg je zicht op de grote veranderingen die de Limburgse Maas de laatste decennia heeft ondergaan.   

Bij de filmbeelden hoor je live pianomuziek van James Malikey die zich laat inspireren door de natuur en die de machtige Maas in muziek verklankt.  

Inleiding door Willy Miermans.

Locatie: Piano’s Maene, Oud-Rekem 
Prijs: kassa € 10 vvk € 8,50 vriend € 7 -26jaar € 5  
Ticketswww.cclanaken.be   

 
Film / docu   

Frank Resseler: Moeder Maas, bron van leven  

ZONDAG 6.10.24  
14:00  
CC Maasmechelen  
 

Herontdek je eigen natuur! Bioloog Frank Resseler neemt je mee op een audiovisuele ontdekkingstocht door de natuur in de Maasvallei. Een wilde rivier in een drukbevolkt gebied dwingt respect af en verdient haar vrijheid. Deze vrijheid wordt dankbaar omarmd door natuur die zich wist aan te passen aan haar grillige karakter. Deze korte documentaire, voor jong en oud, voert je mee naar de diversiteit en ongereptheid die de natuur tentoonspreidt wanneer je haar het recht op voortbestaan gunt. Laat je betoveren door het verhaal van de Gemeenschappelijke Maas en haar diverse fauna en flora.  

Locatie: schouwburg CC Maasmechelen 
Prijs: € 7 
Ticketswww.ccmaasmechelen.be  

 
Wandeling 

WANDELING MET GIDS NAAR HERBRICHT (inclusief bezoek Biosbus) 

ZONDAG 6-10-2024   
13:00 en 14:00 
CC Lanaken op locatie   

In de rondreizende Cinema Mosa Biosbus speelt een compilatie met verrassende oude en nieuwe beelden. Stukjes uit oude reisreportages worden afgewisseld met nieuwe dronebeelden en fragmenten uit natuurdocumentaires. Elk op zijn manier verbonden met de Maas. Een voorstelling duurt 25 minuten en is gratis. Reserveer je plekje en tijdslot via www.cclanaken.be

Vanaf Piano’s Maene vertrekken 2 wandelingen naar Herbricht gekoppeld met een bezoek aan de Biosbus. De wandelingen starten om 13u en 14u en zijn ongeveer 6 km lang. Vergeet je wandelschoenen niet. Voor de wandeling dien je op voorhand te reserveren. 

Prijs: Gratis, vooraf reserveren via www.cclanaken.be Vrije ingang ter plekke, maar reservatie heeft voorrang 

Locatie: Start- en eindpunt wandeling: Piano’s Maene  

Biosbus Cinema Mosa

Cinema Mosa BIOSBUS

In de rondreizende Cinema MOSA biosbus speelt een compilatie met verrassende oude en nieuwe beelden. Stukjes uit oude reisreportages worden afgewisseld met nieuwe dronebeelden of fragmenten uit natuurdocumentaires. Elk op zijn manier verbonden met de Maas. Een voorstelling duurt 25 minuten en is gratis. Hieronder vind je waar en wanneer de Biosbus bij jou in de buurt staat. 

Vrije ingang ter plekke, reservatie heeft voorrang  

ZONDAG 29/9/2024 | Plein Achterolmen Maaseik 

MAANDAG 30-9-2024 | Parkeerplaats van cultureel centrum Don Bosco in Heel

  • Vrije inloop. Voorstellingen om 13:00 – 13:30 – 14:00 – 14:30 – 15:00 – 15:30 – 16:00 – 16:30

DINSDAG 1/10/2024 | Dorpsplein Leut

WOENSDAG 2/10/2024 | Dorpsplein Leut

DONDERDAG 3/10/2024 | Dorpsplein Leut

VRIJDAG 4/10/2024 | Maasplein Ophoven Kinrooi

  • Vrije inloop. Voorstellingen om 16:00 – 16:30 – 17:00 – 17:30 – 18:00 – 18:30

ZONDAG 6-10-2024 | Herbricht

Historiehuis van de Maasvallei ©Pixabay

Cinema Mosa @ Historiehuis van de Maasvallei

De kleinste cinemazaal van Limburg, die is misschien wel gevestigd in het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo. Hier kan je zolang Cinema MOSA loopt dezelfde compilatie als in de biosbus bekijken.

Openingsuren 

  • zondag 29/9/2024 14:00 – 17:00 uur
  • dinsdag 1/10/2024 13:00 – 16:00 uur
  • woensdag 2/10/2024 13:00 – 16:00 uur
  • donderdag 3/10/2024 13:00 – 16:00 uur
  • zondag 6/10/2024 14:00 – 17:00 uur

Meer info en locatie vind je op www.historiehuisvandemaasvallei.nl

Organisatie

Cinema Mosa is een organisatie van het RivierPark Maasvallei, CC Lanaken, CC Maaseik, Maasmechelen, Visitor Center De Wissen, Visit Kinrooi, Heemkring Heel, Historiehuis van de Maasvallei, Piano’s Maene, Podiumkerkje Grevenbicht.

Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland. 

Logo banner Cinema Mosa

Pers

Hier vind je

Ga naar de inhoud