Kind aan het water kijkt in camera ©Kobe Van Looveren

© Kobe Van Looveren

5x RivierPark Maasvallei voor kinderen

Geen verre reis gepland met je kinderen voor de zomervakantie? Niet getreurd, in eigen land valt ook heel wat pret te beleven. Zeker in het RivierPark Maasvallei! Belangrijkste ingrediënten: water, wilde riviernatuur, tijd voor elkaar, prachtige landschappen, grote gekke dieren en een ijsje hier en daar.

 1. Expeditie 009-oord!

Expeditie 009-oord is een avontuurlijke zoektocht naar Karel het Konikpaard. Deze expeditie, ontwikkeld door Limburgs Landschap, is gericht op kinderen rond 10 jaar, maar het is een aanrader voor het hele gezin!

Samen met Veeverzorger Vincent ga je op zoek naar de jonge hengst Karel. Onderweg kom je verschillende vriendjes van hem tegen, zij helpen je Karel zijn mysterieuze verdwijning op te helderen. Interessante weetjes, uitdagende opdrachtjes en verrassende raadsels leiden je naar het antwoord.

Wie Karel zijn mysterieuze verdwijning kan oplossen, krijgt een leuke expeditie-herinnering mee naar huis.

Een leerrijke uitstap voor het hele gezin!

Alle info vind je op de website van het Visitor Center De Wissen.

 
Praktisch
Reserveren kan enkel via  dewissen@limburgs-landschap.be
karel_vincent Expeditie 009 oord
Mensen met kajak langs het water © Wouter Roosenboom

 2. Kanovaren op de Maas

Van op het water ziet alles er anders uit. En wat is er heerlijker dan peddelen op het water terwijl je de Konikpaarden op de oevers ziet dartelen rond elkaar? Liever een kajak? Dat kan natuurlijk ook. Waterbeleving is er voor iedereen. 
Vergeet je picknick niet, onderweg kom je tal van stopplaatsen tegen in een prachtig, wild decor. Boterhammetjes eten met je tenen in de bloemen… Heerlijk! 

Info en reservatie

Kajak Maasland: +32 (0)89 71 73 90;  info@kajakmaasland.be  www.kajakmaasland.be

Kano Maastricht: +31 (0)434 07 19 50;  info@kanomaastricht.nl  www.kanomaastricht.nl

Kajaktour Limburg: +31 (0)438 51 95 82;  info@kajaktourlimburg.nl  www.kajaktourlimburg.nl

 3. Wandelroutes voor kleine kinderen

Speciaal voor de jongste wandelaars vind je in het RivierPark Maasvallei twee actieve wandelroutes voor kindjes vanaf 2,5 jaar:

  1. Rijntje en zijn Vrienden: actieve doe-wandeling door het Vijverbroek in Kessenich (Kinrooi). Onderweg ontmoet je Rijntje de vos en zijn vriendjes zoals de kikker of de vleermuis.

    De wandeling is 2,6 km lang en voorzien van korte doe-opdrachtjes in het natuurgebied. 

    Start van de wandeling: De Smakerij (oud douanekantoor), Venlosesteenweg 403E, 3640 Kinrooi

  2. Het Kasteelpark van Pipa: deze wandeling door het kasteelpark van Leut (Maasmechelen) geeft je op een speelse manier meer achtergrond over het prachtige decor waarin je hier wandelt. 

    Je maakt kennis met de 7 dochters van Vilain XIIII en ook hier zorgen toffe doe-opdrachtjes onderweg voor variatie en veel pret. Ook deze wandeling is geschikt voor kindjes vanaf 2,5 jaar oud en is 2,3 km lang. 

    Start wandeling: parking Kasteelpark Leut, Dreef 148, 3630 Maasmechelen

Tekening rijntje en zijn vrienden © Hilde Groven
Oeerrr speelnatuur Hompesche Molen

 4. OERRR speelnatuur bij de Hompesche Molen

Geen strakke, standaard speeltuin, maar natuurlijke, wilde speelnatuur. Dat is de OERRR speelnatuur bij de Hompesche Molen in Stevensweert (NL)! De Nederlandse natuurvereniging Natuurmonumenten heeft hier een heel tof speelterrein gecreëerd met alleen maar natuurlijke materialen. lekker uitwaaien, vrijheid en fantasie, balancerend op boomstammen of met je handen in de modder. Speelnatuur geeft kinderen de ruimte. En het geeft ouders de tijd om even te genieten van de rust op het terras. Fijn om te weten: aan de Molenplas en in de speelnatuur werd er ook gedacht aan rolstoel- en kinderwagenvriendelijke paden!

En als de molen open is, kun je misschien wel van bovenaf bekijken waar je net gespeeld hebt. Want de Hompesche Molen is de hoogste molen van Nederlands Limburg. Neem dan ook even de tijd om naar de animatiefilm van de bekende zandtovenaar Gert van de Vijver te kijken, in de voet van de molen. Hierin komt het verhaal van de Graaf van Hompesch, de molen en de streek weer tot leven.

Info 

Hompesche Molen: +31 (0)475 551 815;  

info@hompeschemolen.nl

www.hompeschemolen.nl

5. Zwemmen in open lucht

Zwemmen in de Maas is jammer genoeg erg gevaarlijk en verboden, maar in enkele Maasplassen kan je wél een frisse duik nemen! Op een warme zomerdag dobberen in het water of heerlijk luieren op het strand… Je lijkt wel ergens in Italië te zijn:) 
Bij deze dagstranden vind je ook de nodige voorzieningen zoals een bar, toilet, kleedkamers en vaak ook een klein speeltuintje. 

Enkele dagstranden in het RivierPark Maasvallei:

Een overzicht van de dagstranden in de Maasplassen bij Roermond, vlakbij het RivierPark Maasvallei vind je op de website van Hart van Limburg.

Strand De Steenberg
Ga naar de inhoud