Grindwinning in Elerweerd Ben Creemers

© Ben Creemers

Elen

Over het dorp

Het kleine dorpje Elen kent een lange geschiedenis. Het dorp wordt voor het eerst ver­meld in het jaar 1150 als “Hellim” (<“hal/hale, hael”  ->’harde droge grond’ ). Maar het werd al veel langer bewoond. Zo duikt het kasteel Sipernau al op in bronnen uit de 8ste eeuw, als hoeve. Van een kasteel zelf is sprake vanaf de tweede helft van de 14de eeuw. Elen, net als het nabijgelegen Heppeneert (Maaseik) zijn uitgesproken landbouwdorpen, met historische Maashoeves en een agrarisch landschap.

Door historische grindwinning ontstonden enkele grote waterplassen, zoals Meerheuvel (niet toegankelijk, drinkwaterreserve) en Bichterweerd (natuurgebied beheerd door Natuurpunt), dat een topgebied is voor watervogels. Kleiner is ‘de Broeken’, een natuurgebied ten westen van Elen. Ten oosten tenslotte wordt momenteel het grootschalige grindwinningsproject Elerweerd uitgevoerd.  

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Elen is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas en de natuurgebieden kan je fijn struinen en in de dorpskern komt het verleden weer tot leven. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Ontdek het wandelgebied Elen met o.a. molen De Hoop, natuurgebieden Bichterweerd, Meerheuvel en De Broeken. Wandel ook even naar kasteel Sipernau.
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
Wandelaars met hond in Elen RLKM

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas (via knooppunt 49). Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. 

Via knooppunt 26 in Heppeneert of knooppunt 49 in Dilsen stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op het kerkplein in Elen. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.  

Bezoeken

  • Het ‘praathuisje’ aan Elerweerd ligt langs het fietsroutenetwerk en bevat informatie over de grote werken die je er kan gadeslaan. Grindconsortium Steengoed organiseert regelmatig werfwandelingen in Elerweerd
  • Het kasteel van Sipernau is privé, maar op het domein ligt ook de kapel van de H.Rita, die elke dag toegankelijk is. Een unieke plek om even een kaarsje te branden. 
  • Windmolen De Hoop: gerestaureerde windmolen en vakantiehuis.
  • Vierkantshoeve en vakantiewoningen Het Lemke
  • Café In de Goude Ster: gezellig dorpscafé met authentiek interieur.  
 
Windmolen De Hoop Elen
Ga naar de inhoud