© Ben Creemers

Hoe begeef je je in natuurgebieden?

Het RivierPark Maasvallei is een prachtige, rustgevende plek dankzij iedereen die zich (dagelijks) inzet om dat zo te houden. Want stel je eens voor dat niemand de natuur op een respectvolle manier zou behandelen?! Dat probeerden we in beeld te brengen met enkele ludieke cartoons.

Ga je op pad in de natuur? Denk dan nog eens terug aan onderstaande tekeningen…

Luide muziek in de natuur

Mensen en dieren trekken de natuur in voor rust. Speel je luide muziek, dan wordt die rust verstoord. Dat is vooral niet wenselijk voor jonge dieren en broedende vogels. Zij ervaren dit lawaai als een gevaar waardoor ze vluchten en niet meer, of niet op tijd, bij hun moeder of nest terugkomen. 

Cartoon luide muziek ©Lectrr
Cartoon grote grazers ©Lectrr

Grote grazers voederen 

Wat mensen eten, is niet noodzakelijk geschikt voor dieren en kan serieuze gezondheidsproblemen opleveren. Het zorgt er bovendien voor dat dieren hun angst voor mensen verliezen. Dat kan voor zowel mens als dier nadelig zijn. Konikpaarden en gallowayrunderen kunnen opdringerig worden als ze voedsel zien en dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren. Daarom adviseren de natuurbeheerders telkens om minstens 25m afstand te houden tot de dieren. Ook picknicken in de natuurgebieden wordt om deze reden afgeraden.

Loslopende honden

Wandelaars met een hond doen er goed aan om hun lieve viervoeter altijd kort aan te lijnen in natuurgebieden. Grote grazers zien in honden namelijk hun grote vijand de wolf en gebruiken hun hoeven wanneer een hond te dicht komt. Ook andere dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen.

Een loslopende hond kan een broedende vogel ook van zijn nest verjagen. Daardoor is de vogel vaak zo geschrokken dat hij niet meer – of niet op tijd -op het nest terugkeert.
Houd je hond dus aangelijnd. Daar doe je de natuur maar ook jezelf, je viervoeter en andere bezoekers een groot plezier mee.

Cartoon honden ©Lectrr
Cartoon respect ©Lectrr

Respect voor de natuur

Wees lief voor de natuur, dan is zij dat ook voor jou.

Afval achterlaten

In de natuurgebieden vind je geen prullenbakken. Natuurbeheerders stimuleren bezoekers om hun afval mee naar te huis nemen. Prullenbakken trekken vuil en vandalisme aan.
Daarnaast zijn prullenbakken ongezond voor dieren. Dieren zien vuilnisbakken namelijk als voedselbakken. Ze halen het vuil eruit op zoek naar voedselresten en kunnen zo plastic of scherpe voorwerpen opeten.

Cartoon Plastic ©Lectrr
Cartoon vandalisme ©Lectrr

Vandalisme

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar mensen hebben de neiging om hun sporen achter te laten op voorwerpen en in de natuur. Graffiti en tags horen niet thuis in de natuur. Het kost veel geld en moeite om ze te verwijderen. Geld dat ook aan de natuur zelf besteed kan worden. Daarnaast is sommige schade onomkeerbaar. Zo kunnen bomen sterven wanneer de schade aan hun stam te groot wordt.

Wilde dieren familiair behandelen

De galloways en vooral de konikpaarden in de natuurgebieden zien er heel lief en schattig uit. Toch zijn dit wilde dieren die speciaal om die eigenschap gekozen zijn om de natuur langs de Maas te helpen beheren. Ga je ze voederen of aaien, dan raken ze al snel gewend aan mensen. Aaien, knuffelen, voeden, … zorgen ervoor dat ze hun wilde karakter verliezen en daardoor niet meer in staat zijn te doen waarvoor ze dienen. Hun functie in de kudde zal er ook onder gaan leiden, met alle nare gevolgen vandien. Het dier wordt verstoten, of erger nog, moet uit de kudde worden gehaald door de natuurgebeheerder.

Ook voor andere mensen, die bijvoorbeeld bang zijn van dieren, heeft te familiair contact met de grote grazers vervelende gevolgen. Zij willen absoluut niet benaderd worden door de kuddes. Iets wat ze zeker zullen doen als ze door hebben dat mensen vaak eten op zak hebben. 

Cartoon familiair © Lectrr
Cartoon vuur ©Lectrr

Vuur maken

Steeds meer mensen genieten van de (nieuwe) natuur in het RivierPark Maasvallei, maar ondanks de aanwezigheid van een regenrivier kan het ook heel droog worden. Feestje bouwen, vuurtje stoken, barbecues en sigarettenpeuken kunnen snel ongewenste gevolgen hebben.

Ga naar de inhoud