© Bennet Berx

Kessenich

Over het dorp

In de Keltische periode lag Kessenich aan de Maas op een steilrand (een iets hoger gebied). Er werden talrijke vondsten gedaan die wijzen op Romeinse, maar ook nog oudere bewoning. In de loop der tijden verlegde de Maas meermaals haar bedding richting het Oosten, waardoor Kessenich nu niet langer aan de Maas gelegen is. In de omgeving van het dorp zijn diverse oude beddingen aan te wijzen, de verlande maasmeander die we nu kennen als het Vijverbroek is er één van. Kessenich maakte lange tijd deel uit van de ‘Drie Eigen’: de drie ministaatjes Kessenich, Neeritter en Thorn. Zij oefenden tot aan de Franse tijd een gemeenschappelijk beheer uit over de gemene gronden gelegen tussen deze dorpen.

Kessenich biedt een heerlijke combinatie tussen natuur en cultuur. Vanuit het Maasdorpje trek je zo de natuur in, waar de typische fauna en flora van de Maasvallei volop in ontwikkeling is. Kessenich maakt deel uit van de gemeente Kinrooi, ook wel de ‘grootste groententuin van Vlaanderen’ genoemd. Je kan hier dus naar hartenlust gezonde streekproducten ontdekken. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Kessenich is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas kan je fijn struinen en in de dorpskernen van Kessenich, Neeritter en Thorn kan je historie opsnuiven. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

 • Ontdek het wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen met o.a. het kasteel van Borgitter, de Itterbeek, wilde riviernatuur in natuurgebied Koningssteen – Kollegreend en de bijzondere fauna en flora in het Vijverbroek.  
 • Voor jonge kinderen: wandeling ‘Rijntje en zijn Vrienden’ in het Vijverbroek. 
 • Ga op pad langs bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de FARO Erfgoedapp (tour ‘erfgoedwandeling Kessenich’).  
 • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
Koningssteen Kollegreend Bennet Berx

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas (via knooppunt 22). Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. 

Via knooppunt 21 stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op de parking bij het oude douanekantoor (Venlosesteenweg 403E). Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.

Bezoeken

 • Botel Ophoven
 • Vogelkijkhut in natuurgebied Koningssteen – Kollegreend (volg de rode wandellus)
 • Kasteel Borgitter
 • Sint – Martinuskerk Kessenich
 • Omgeving Mottetoren
 • Bij Visit Kinrooi kan je e-cars of e-scooters huren voor een tochtje door de omgeving
 • Voor meer informatie en tips kan je terecht bij Visit Kinrooi.
Motte Kessenicht Erwin Christis

Kijken: de geschiedenis van Kessenich

Ga naar de inhoud