Fietsende vrouwen onder poort in Oud-Rekem ©KVDS

© Ben Creemers

Oud-Rekem

Over het dorp

De dorpskern van Oud-Rekem is beschermd erfgoed. Wie zijn hart wil ophalen aan historische panden, authentieke straatjes en erfgoedverhalen is hier op de juiste plaats. Ooit was Rekem een onafhankelijke Heerlijkheid met eigen munten, tolrecht, een apart leger en een aparte rechtspraak. Hier wandelen is werkelijk terugkeren in de tijd. Niet voor niets werd dit prachtige dorpje in 2008 door Toerisme Vlaanderen verkozen tot Mooiste dorp van Vlaanderen.

Drie kerken, een kapel, kasteel en museumapotheek zijn maar enkele van de goed bewaarde bezienswaardigheden in de dorpskern. In de schaduw van de lindebomen die het kasteel d’ Aspremont – Lynden afschermen, kan je genieten van lekker eten en drinken. In het noorden van de dorpskern vind je historische woningen uit de tijd dat Rekem een landloperskolonie en gesticht was. Eens daar voorbij, wandel je in het natuurgebied ‘Oude Weerd’, beheerd door Natuurpunt. Dit is het enige natuurgebied in het RivierPark Maasvallei waar ezels worden ingezet voor de begrazing.

Vanuit de parkings in Oud-Rekem wandel je gemakkelijk naar Herbricht en naar Hochterbampd, maar ook naar Uikhoven (Maasmechelen). 

Beschikbare activiteiten

Wandelen 

  • Ontdek het wandelgebied Oud-Rekem met erfgoed, grote grazers, struinnatuur, ezels, kastelen en kunst.
  • Trek er op uit onder begeleiding van een MaasVerkenner
  • Wandel door de dorpskern met bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de FARO Erfgoedapp (tour ‘erfgoedwandeling Oud-Rekem’). Je kan er ook de infoborden die her en der zijn geplaatst, mee scannen.
Wandelaar in Oude Weerd ©AusilioPhotography
Fietsers langs Zuid-Willemsvaart in Oud-Rekem ©AusilioPhotography

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.

Via knooppunt 58 in Oud- Rekem stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan in de Kanaalzone (P18, kruising Kanaalstraat en Kanaal). Dit is tevens het startpunt van een suggestieroute op de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei. 

Bezoeken

Fietser kijkt naar infobord in Oud-Rekem ©AusilioPhotography
Ga naar de inhoud