Startbord Tugelaplein Gert Arijs

© Gert Arijs

Stokkem

Over het dorp

Dankzij haar gunstige ligging aan de Maas speelde Stokkem vroeger een belangrijke rol in de handel over de Maas. Omstreeks de 11de eeuw liet de graaf in Stokkem een burcht bouwen op de Maasoever waarna graaf Arnold VI de plaats in 1244 stadrechten verleende. Uit die periode dateren de stadswallen, – muren en -poorten waarvan resten bewaard zijn gebleven. Een grote brand in 1605, plunderingen en ook de wispelturige Maas lieten hun sporen na op de stad. Het oorspronkelijke stratenpatroon is nog goed herkenbaar, maar weinig echt oude gebouwen hebben die woelige periode overleefd. Uit de latere eeuwen heeft Stokkem nog heel wat historische gebouwen. 

Stokkem is een echt korverstadje met een wissencultuur: met wilgentwijgen (wissen) werden voorwerpen gevlochten. Op het hoogtepunt in de tweede helft van de 19de eeuw werden er naar schatting 14 000 – 15 000 manden per week gemaakt. Met de opkomst van de mijnen en de introductie van riet (en later plastic) ging deze nijverheid verloren. Toch vind je vandaag overal nog verwijzingen naar de mandenmakerij. 

Een bijzondere plek in Stokkem is De Wissen. De Wissen bestaat uit het Visitor Center De Wissen, de waterrecreatie op de oude Maasarm en het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, vlak tegenover het Visitor Center. In dit voormalig grindwinningsgebied heeft de natuur alle kansen gekregen met als gevolg een prachtige lappendeken van struwelen, waterplassen, ooibosjes en struinnatuur. De lemen uitkijktoren in het gebied geeft je een prachtig uitzicht over de streek.

Vlakbij Stokkem vind je het gehucht Boyen en het Maasdorpje Oud-Dilsen met haar kenmerkende Mariapark met middeleeuwse toren. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

Langs de Maas en in de natuurgebieden kan je fijn struinen en in de kernen van Stokkem en Oud-Dilsen kan je historie opsnuiven. Met het veerpontje in Rotem – Grevenbicht ben je snel aan de andere oever van de Maas waardoor je ook de Nederlandse kant van het RivierPark Maasvallei kan ontdekken. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Ontdek het wandelgebied Stokkem met o.a. grote grazers, struinnatuur, akkerbouw, oude Maas, lemen uitkijktoren, natuurgebieden Bichterweerd, De Broeken, Negenoord – Kerkeweerd en Meerheuvel. De groene wandelroute in dit wandelgebied is bovendien rolstoel- en buggy vriendelijk. 
  • Ga op pad langs bijzondere erfgoedplekjes en monumenten met de FARO erfgoedapp (tour ‘erfgoedwandeling Stokkem). 
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
Wandelaars met kinderwagen in Negenoord Visual Nomad
Fietsers op dijk bij De Wissen AusilioPhotography

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. 

Via knooppunt 49 in Dilsen of knooppunt 50 in Meeswijk (veerpont) stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op het Tugelaplein in Stokkem (P11, Tugelaplein) of bij het Visitor Center De Wissen (P10, Negenoordlaan). Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.  

Bezoeken

  • Visitor Center De Wissen is de hoofdtoegangspoort tot het RivierPark Maasvallei, en tevens onthaalpoort tot het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Op de eerste verdieping vind je een exporuimte over de Maas in al haar facetten. Je beluistert er interviews met experts en kan er tijdelijke thema’s ontdekken. Bovenaan is een uitkijkplatform (rolstoeltoegankelijk via lift). Beneden in het Visitor Center is het toeristisch onthaal van Dilsen-Stokkem gevestigd, met informatie in 4 talen en streekproducten. Ook voor scholen heeft De Wissen een uitgebreid aanbod. Het provinciaal Natuurcentrum organiseert hier allerlei educatieve (school)activiteiten. 
  • Doe mee aan een  vlechtworkshop
  • Lemen uitkijktoren in natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd
  • Mariapark in Dilsen (Oude Kerkstraat)
  • Kampeervlotten in Negenoord
  • Fluisterboten Visit Dilsen – Stokkem
  • Wijndomein Thilesna in Dilsen
Mensen op uitkijkplatform Visitor Center De Wissen Ben Creemers
Ga naar de inhoud