Dorpszicht in Thorn AusilioPhotography

© AusilioPhotography

Thorn

Over het dorp

Het witte stadje Thorn in de gemeente Maasgouw is al jaren een toeristische trekpleister in de streek dankzij de rijke geschiedenis van het stadje, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw. In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuurvorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde. Vandaag staat het stadje vooral bekend om haar witte gevels (die wit werden geschilderd onder de Franse tijd om belastingen te voorkomen) en de pannenkoeken. 

De streek is een prachtig gebied waar je de historie weer kunt beleven en waar het heerlijk wandelen en vertoeven is! De Maasplassen bij Thorn zijn een speelterrein voor zeil- en motorboten, voor surfers en zwemmers, met diverse dagstranden en jachthavens. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

Koningssteen Kollegreend met grenspaal en galloway ©RLKM

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.

Via knooppunt 53 in Thorn stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op de parking in de Steegputstraat (P1, betalend). Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei 

Bezoeken

Zicht op kerk Thorn Erwin Christis
Ga naar de inhoud