© Erwin Christis

Wandelgebied Borgharen & Itteren

Struinen over de bodem van de rivier! Dat kan bij Borgharen als de Maas laag staat. Je kunt dan zelfs oversteken naar België. Gaat er méér water door de Maas, dan zoek je het hogerop. Daar liggen de struinpaden: ingesleten routes van grazers en wandelaars. Als de Maas nog verder stijgt, wordt het drassig. Maar met goed schoeisel en via de stapstenen die hier zijn neergelegd, blijven de meeste paadjes begaanbaar. 

Wandelen

In het wandelgebied Borgharen kan je urenlang vrij struinen langs de Maas.

Volg je toch liever een bepaalde route? Dan helpt de ‘Ontdekkingskaart voor struiners en wandelaars Borgharen‘ je op weg. Op deze kaart vind je drie suggestieroutes van 8, 10 of 19 km in Borgharen, Itteren en Geulle aan de Maas. 

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking Borgharen: Middenstraat schuin tegenover kasteel

Extra instapplaatsen
Itteren: Ruijterstraat/Brigidastraat
Geulle aan de Maas: Kerkplein
Elsloo: Maasberg langs Julianakanaal

Natuur op je pad

Het natuurgebied Borgharen is ontstaan na vier jaar graafwerk in het kader van het Grensmaasproject. Dit is het grootste rivierproject van Nederland. Grindwinning, rivierverruiming en natuurontwikkeling gaan hierbij hand in hand. Na de grindwinning werd het gebied teruggegeven aan de natuur. Dat wil zeggen dat de natuur hier alle kansen krijgt en dat de mens hier zo weinig mogelijk ingrijpt.

Staatsbosbeheer en ARK Rewilding Nederland beheren het gebied en zetten grote grazers in voor de begrazing. Dit resulteert in een gevarieerd landschap waar talloze soorten hun thuis vinden. Je komt hier dus ogen én oren tekort! Want ook bijzondere vogelsoorten zoals de veldleeuwerik of de kleine plevier voelen zich hier thuis. Tijdens de vogeltrek passeren visarenden, kraanvogels en ooievaars… met wat geluk spot je ze tijdens een tussenstop bij Borgharen.

Ga naar de inhoud