Wandelpad tussen waterplassen in het natuurgebied Koningssteen-Kollegreend Bennet Berx

© Ben Creemers

Wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen (Neeritter en Thorn)

Het wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen bestaat uit een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas en mens. Natuurgebied Vijverbroek ligt centraal in de Drie Eigen (Kessenich, Thorn en Ittervoort). Koningssteen – Kollegreend vormt de verbinding tussen Thorn en Kessenich.

Wandelen

In het wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen werden maar liefst zes wandellussen uitgewerkt om je de mooiste plekjes in dit stukje België én Nederland te laten ontdekken. Hou je van moerasgebied? Kies dan voor de groene (6 km) of blauwe (8,1 km) wandellus. De groene lus situeert zich voornamelijk in en rond het Vijverbroek. Via de blauwe lus wandel je naar Neeritter. Onderweg passeer je Kasteel Borgitter, een prachtig monument uit het RivierPark Maasvallei. 

Struinnatuur vind je vooral langs de oranje (6,7 km) en de rode (11,8 km) wandelroute. Deze laatste lus brengt je, via het Einde van België, ook tot vlak aan de Maas en is bijzonder waterrijk. 

Met behulp van handige wandelwissels kan je moeiteloos verschillende wandellussen in het gebied combineren. Zo stel je zelf je ideale wandelroute samen. De routes met alle informatie vind je terug op de wandelkaart Kessenich.

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 3 ‘Douanekantoor’: Venlosesteenweg 403, 3640 Kessenich (Kinrooi)

Extra instapplaats
Parking 1 ‘Steegputstraat’: Steegputstraat, 6017 AV Thorn (NL)
Parking 2 ‘Kerk Neeritter’; Krekelbergplein, 6015 RA Neeritter (NL)

Op pad met jonge kinderen: Rijntje en zijn vrienden

Ook aan de jongste natuurliefhebbers werd gedacht in het wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen. De wandeling ‘Rijntje en zijn vrienden’ neemt jullie mee door het bijzondere natuurgebied Vijverbroek. Onderweg maak je kennis met enkele bewoners van het gebied via enkele infoborden met prachtige tekeningen en een tof verhaaltje dat zich onderweg opbouwt. Toffe doe-opdrachtjes tussendoor zorgen voor variatie en veel pret. Deze wandeling is geschikt voor kindjes vanaf 2,5 jaar oud en is 2,3 km lang. 

Start wandeling: De Smakerij, Venlosesteenweg 403e, 3640 Kinrooi. 

Natuur op je pad

Vijverbroek

Het natuurreservaat Vijverbroek in Kessenich is gelegen in een oude Maasmeander en wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Door eeuwenlange verleggingen van de Maas is het buiten de invloedssfeer van de huidige Maas komen te liggen en is de afgesloten Maasarm langzaam aan het verlanden. In de laagste delen van de Maasarm ontwikkelden zich elzenbroekbos en wilgenstruwelen met een zeer grote ecologische waarde. De ondergroei is er soortenrijk, met veel verschillende soorten zeggen, Moerasvaren, Dotterbloem en Gele lis. Ook voor vogels is het gebied van belang, bedreigde soorten zoals Blauwborst, Nachtegaal, Wespendief, Boomvalk, Havik, Wielewaal en Sprinkhaanzanger komen er nog voor. En uiteraard weten ook libellen het natte gebied met vele poelen te waarderen. 

 

Koningssteen – Kollegreend

Het wandelgebied Kessenich wordt ook in sterke mate bepaald door de natuurgebieden Koningssteen en Kollegreend. Koningssteen ligt pal op de grens tussen Nederland en België. Het is één van de oudste natuurontwikkelingsgebieden in het RivierPark Maasvallei. Sinds 1996 wordt het beheer gezamenlijk uitgevoerd door Natuurmonumenten (Nl) en Limburgs Landschap vzw (B). De Konikpaarden die er grazen zijn van Limburgs Landschap vzw, de galloways zijn van Natuurmonumenten. Momenteel is het zonder twijfel een van de meest waardevolle natuurgebieden in het RivierPark Maasvallei. De Fuut, Koekoek, Spotvogel, Grasmus, Wielewaal en een hele rits andere vogels hebben er een geschikte broedplaats gevonden. Ook aan dagvlinders is er geen tekort, er zijn zo’n 31 verschillende soorten waargenomen. Tevens is dit de enige locatie langs de grensmaas waar het Hooibeestje voorkomt.

Natuurgebied Kollegreend werd in 1980 ontgrind en opnieuw opgevuld. Nu herbergt het een schat aan bijzondere planten en dieren die elk hun plekje hebben gevonden in het gevarieerd landschap. Zo worden bijvoorbeeld de ooibossen met dichte begroeiing erg gewaardeerd door onder andere de nachtegaal. De galloway-runderen van Limburgs Landschap vzw bepalen mee het mozaïekpatroon van bloemrijke graslanden en struwelen. Houd wel voldoende afstand van de grazers, ook zij zijn gesteld op hun rust.

Ga naar de inhoud