De Maas bij Herbricht AusilioPhotography

© AusilioPhotography

Wandelgebied Oud - Rekem

Wanneer je door het wandelgebied Oud – Rekem trekt, ontdek je heel wat sporen die de Maas doorheen de jaren in het landschap heeft achtergelaten. Het prachtige natuurgebied Hochterbampd flankeert de Maas hier in Lanaken. Natuurgebied Oude Weerd ligt op een boogscheut van Oud – Rekem.  

Wandelen

Vijf lussen leiden je langs heel wat moois in het gebied. De groene lus (2,8 km) is ideaal voor wandelaars die graag wat cultuur opsnuiven. Hij leidt je door de historische dorpskern van Oud – Rekem en door de Oude Weerd, waar je bovendien ook een stukje kan struinen. Heb je graag wat meer variatie tijdens je tocht? Dan zijn de rode (15,4 km) en oranje (15,4 km) wandellus perfect. Beide lussen combineren de dorpskern van Oud – Rekem met wilde riviernatuur langs de Maas, natuurgebieden en uiterwaarden.

Met behulp van handige wandelwissels kan je moeiteloos verschillende wandellussen in het gebied combineren. Zo stel je zelf je ideale wandelroute samen. De routes met alle informatie vind je terug op de wandelkaart ‘Oud – Rekem’.

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 17 ‘Colmonterveld’: Populierenlaan, 3620 Oud – Rekem (Lanaken)

Extra instapplaatsen
Parking 18 ‘Kanaalzone’: Kanaal, 3620 Oud – Rekem (Lanaken)
Parking 19 ‘Dorpsplein Uikhoven’: Schoorstraat, 3620 Uikhoven (Lanaken)

Kunst aan de Maas

Kies je voor de oranje route, dan kom je bovendien langs de Tree of Life van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Speciaal voor het gehucht Herbricht ontwierp hij een levensboom met daarin 16 figuren die allemaal te maken hebben met de ecologie, mythologie en geschiedenis van de plek. Het is een hulde aan Herbricht en het omliggende landschap, dat al meermaals af te rekenen kreeg met overstromingen. Klik hier voor meer info over de Tree of Life

Natuur op je pad

Oude Weerd

De Oude Weerd is een divers natuurgebied van circa 29 ha en bestaat uit een grindplas, vochtige graslanden, akkers, struweel en wilgenbos. Dit kleinschalig natuurgebied ligt in een oude verlande Maasmeander en wordt sinds 2011 beheerd door Natuurpunt vzw. Het vormt een belangrijke stapsteen voor allerhande planten en dieren in de natuurverbinding die de Ziepbeek en de natuurkernen langs de Maas verbindt met deze van de Hoge Kempen.

Hochterbampd

Natuurgebied Hochterbampd is het meest zuidelijk gelegen natuurgebied aan Vlaamse zijde van het RivierPark Maasvallei. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas. Centraal in Hochterbampd ligt een plas waar tussen 1950 en 1966 grind werd uit gehaald. De vegetatie rond deze plas bestaat voornamelijk uit ooibos dat zich spontaan kan ontwikkelen. Hier kan je een rijke flora aangetreffen in de onderbegroeiing. Soorten zoals groot heksenkruid, Maarts viooltje en verspreidbladige goudveil voelen zich hier thuis. Door de werken is een vers zaaibed vrijgekomen dat door het hoog water van de Maas besprenkeld is met tal van zaden. Er is zich inmiddels al een typische Maasflora aan het ontwikkelen.

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Oud – Rekem. Dit mooie Maasdorp heeft een van de meest authentieke dorpskernen in het RivierPark Maasvallei. Niet voor niets werd het dorp in 2008 verkozen tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’. 

Ga naar de inhoud