Paardenmonument Borgharen ©Ben Creemers

© Ben Creemers

Borgharen en Itteren

Over het dorp

Borgharen (Limburgs: Hare) en Itteren zijn twee kerkdorpjes die in de noordrand van de gemeente Maastricht liggen. Beide dorpjes hebben een lange geschiedenis, mede dankzij de kastelen Borharen en Hartelstein die al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelden in de streek. In 2010 werd bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat in Borgharen tijdens graafwerkzaamheden een uniek massagraf met paarden uit de 16e- of 17e eeuw ontdekt. De gevonden resten zijn afkomstig van minstens 69 paarden. Men vermoedt dat de paarden sneuvelden tijdens het beleg van Maastricht in 1632, of het Franse beleg door Lodewijk XIV van Frankrijk in 1673. Zowel Borgharen als Itteren leden in 1926, 1993 en 1995 onder extreem hoogwater.  

Aan de noordkant van Itteren ligt Kasteelhoeve Hartelstein. De Geul stroomt hier voorbij en mondt verderop bij Voulwames uit in de Maas. Tot 2018 werd rond deze hoeve nog grind gewonnen in het kader van het Project Grensmaas, waarmee de Maas bij hoogwater weer veel meer ruimte kan innemen. De natuurontwikkeling die je hier ziet is dan ook nog erg ‘jong’. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De struingebieden van Borgharen en Itteren kan je te voet ontdekken: je hoeft hier niet op het pad te blijven en kan je eigen weg zoeken naar de oever van de Maas! Hou daarbij steeds zo’n 20 meter afstand van de grote grazers, die hier in kudde leven. Enkele tips: 

  • ontdek het wandelgebied Borgharen, met o.a grote grazers, struinnatuur, het paardengraf, kasteelhoeve Hartelstein en de gezellige dorpjes Itteren en Geulle aan de Maas
  • download de gratis Archeoroute app en laat het Paardengraf en de Romeinse villa opnieuw tot leven komen (de Archeo-speren ten noorden van Borgharen wijzen je de weg) 
  • trek er op uit onder begeleiding van een MaasVerkenner
Kwelsloot tussen Hartelstein en Voulwames ©Fred Erkenbosch

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.

Via knooppunt 14 in Bunde stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op de Middenstraat in Borgharen of op het Kerkplein in Geulle a/d Maas. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei

Bezoeken

Kudde konikpaarden in Borgharen ©Ben Creemers
Ga naar de inhoud