Grevenbichtermolen (of Kingbeekmolen) in Grevenbicht.

© Erwin Christis

Obbicht en Grevenbicht

Over de dorpen

Obbicht en Grevenbicht zijn twee Maasdorpjes die vandaag tot de gemeente Sittard-Geleen behoren. Bij Obbicht ligt het natuurgebied Nattenhoven, een struingebied met grote grazers, beheerd door Natuurmonumenten. Dit gebied was enkele jaren geleden nog een werf van het Project Grensmaas: om de rivier meer ruimte te geven werden de oevers verlaagd en zo ontstond ook nieuwe natuur. Ook bij Grevenbicht bevinden zich Elba, waar je vandaag al kan struinen, en Koeweide-Trierveld, dat nog in afwerking is door het Consortium Grensmaas.

Door een historische Maasverlegging (17e eeuw) werd een deel van het historische Obbicht verzwolgen door de Maas. Het kasteel van Obbicht en enkele andere markante woonhuizen dateren van de eeuwen erna. Net als Leut beschikt het kasteelpark van Obbicht ook over een collectie markante bomen! Ook Grevenbicht heeft een zeer oude geschiedenis, met vondsten uit de Romeinse tijd, en versmolt met de kleinere gehuchten Papenhoven en Schipperskerk. De Kingbeek stroomt door Grevenbicht om ten noorden van het dorp uit te monden in de Maas. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De struingebieden van Nattenhoven en Elba kan je te voet ontdekken: je hoeft hier niet op het pad te blijven en kan je eigen weg zoeken naar de oever van de Maas! Hou daarbij steeds zo’n 20 meter afstand van de grote grazers, die hier in kudde leven. Of trek er op uit onder begeleiding van een MaasVerkenner

Natuurgebied Elba met konikpaarden
Blow Up Sittard-Geleen ©Petra Lenssen

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas. Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig.

Via knooppunt 19 in Grevenbicht bij ‘t Veerke, of 27 in Berg-aan-de-Maas bij het autoveer, stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op de ruime parking van het Burgemeester Kotenplein in Grevenbicht. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.   

Bezoeken

Gem Sittard-Geleen
Ga naar de inhoud