Luchtfoto Aldeneik AusilioPhotography

© AusilioPhotography

Wandelgebied Aldeneik

Het wandelgebied Aldeneik heeft een rijke cultuurgeschiedenis en is doorspekt met historische feiten. De meesten daarvan zijn allemaal terug te brengen naar de heiligen Harlindis en Relindis. 

Wandelen

Zes lussen leiden je langs heel wat moois in het gebied. Volg je de groene (2,8 km) lus, dan wandel je langs de grindplas in Heerenlaak en de dorpskern van het historisch dorpje Aldeneik. De oranje (7,4 km) lus brengt je via de Maasdijk tot in Ophoven. Via deze lus kan je aansluiten op het wandelgebied van Kessenich en de Drie Eigen. De blauwe lus (3,2 km) laat je kennis maken met het recreatiegebied Heerenlaak. Hier wandel je langs o.a. langs de camping en langs een klein dagstrandje. 

Handig om weten: zowel de groene als de oranje wandellus is rolstoeltoegankelijk!

Met behulp van handige wandelwissels kan je moeiteloos verschillende wandellussen in het gebied combineren. Zo stel je zelf je ideale wandelroute samen. De routes met alle informatie vind je terug op de wandelkaart ‘Aldeneik’.

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 5 ‘Heerenlaak’: Heerenlaakweg z/n, 3680 Aldeneik (Maaseik)

Extra instapplaats
Parking 6 ‘Kerk Aldeneik’: Leugenbrugweg, 3680 Aldeneik (Maaseik)

Natuur op je pad

Rond de Heerenlaakplas kan je rustig kuieren langs het water. Dit gebied werd na ontgrinding in 2002 heringericht tot een landschap met parkachtige allures met verharde paden. Op het schiereiland werden twee campings en een jachthaven met zandstrand aangelegd. In het zuidelijke deel werd een groot deel van de plas opgevuld en ingericht als landbouwgebied. 

In het wandelgebied Aldeneik kan je ook wandelen langs de Labaerdijk in Maaseik met zicht op de Maas of genieten van de rust in de uitwaarden van het bedevaartsdorpje Heppeneert. De eeuwenoude weilanden van dit gehucht zijn op vlak van reliëf en perceelsindeling de best bewaarde uiterwaarden langs de Maas.

Heb je het graag wat wilder? Dan is natuurgebied De Rug, net over de grens in Roosteren (NL) een aanrader. Dit mooie natuurgebied ligt een stukje buiten het wandelgebied Aldeneik maar maakt ook deel uit van het RivierPark Maasvallei. Bewegwijzerde wandelroutes vind je hier niet. Je kan hier wél knopenlopen en urenlang struinen door de wilde riviernatuur of via het Knopenlopen systeem van onze Nederlandse partners je eigen route samenstellen. 

Ga naar de inhoud