Bichterweerd in Elen Ben Creemers

© Ben Creemers

Wandelgebied Elen

Hoewel het dorpje Elen niet officieel werd aangeduid als startdorp tot het RivierPark Maasvallei, werd er wel een wandelgebied ontwikkeld. Dit omwille van de unieke fauna en flora die in het gebied voorkomen.

Wandelen

In de zomer van 2019 is het ontgrindingsproject Elerweerd van start gegaan. Er zal dan gemiddeld 1,5 miljoen ton grind en zand per jaar worden ontgonnen. Uiteraard heeft dit grote gevolgen voor het landschap, er zal immers hard gewerkt worden.  Na afronding van de werken wordt het gebied van 230 ha terug gegeven aan de natuur en is er weer ruimte voor ruige en dynamische riviernatuur.
 

Concreet heeft dit tot gevolg dat er op dit moment slechts 2 wandellussen beschikbaar zijn op terrein, namelijk de oranje lus van 8 km en de gele lus van 7km. De gele lus leidt je onder meer langs natuurgebied De Broeken en Kasteel Sipernau dat tot vandaag bewoond is. De oranje lus brengt je langs open agrarische landschappen én het ontgrindingsgebied zelf. . 

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 7 ‘Kerk Elen’: Bergerkampstraat, 3650 Elen (Dilsen – Stokkem)

Natuur op je pad

Bichterweerd

Door ontgrinding in dit gebied ontstonden enkele prachtige waterplassen zoals de Meerheuvel en Bichterweerd. Deze laatste is nu een echt paradijs voor tal van steltlopers en andere vogels zoals de roodborst en de veldleeuwerik. Dit natuurgebied lokt dan ook vogelspotters uit het hele land. Je kan vrij struinen in dit gebied, er zijn geen bewegwijzerde wandelroutes. De winterdijk die langs het gebied loopt, is verhard en wordt intensief gebruikt door fietsers en wandelaars. Vanop deze dijk heb je bovendien een prachtig zicht op de waterplas met zijn talrijke bewoners, wat uitermate handig is voor vogelspotters. Nu al even kijken wat het gebied in petto heeft? Bekijk dan zeker de Dwaalfilm Bichterweerd.

Vlak naast Bichterweerd ligt het gebied Meerheuvel. Hier komt drinkwater aan de oppervlakte waardoor het gebied fungeert als een spaarbekken voor waterwinning. Het staat onder toezicht van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. 

De Broeken

Aan de andere kant van de Rijksweg bevindt zich nog een ander bijzonder natuurgebied: ‘De Broeken’. De naam wijst op een nat, moerassig gebied en werd al in de 16de eeuw gebruikt om dit kleine natuurgebied aan te duiden. Bijzonder aan de Broeken is de aanwezigheid van een zeer gevarieerde plantengroei. Ook hier tref je bijzondere vogelsoorten zoals de meerkoet en de koekoek. Een recent aangelegd plankenpad en een vogelkijkhut geven je de kans om deze prachtige  natuur van dichterbij te bekijken. 

Ga naar de inhoud