Zicht op de Maas in Leut Ben Creemers

© Ben Creemers

Wandelgebied Leut

Dat de Maas haar stempel heeft gedrukt op dit wandelgebied merk je aan alles: het typische straatpatroon van het Maasdorpje Mazenhoven, het Maaskruis in Vucht, oude Maasmeanders en nieuwe wilde natuur langs de Maas. De combinatie van natuur en cultuur maken dit wandelgebied een parel om te voet te verkennen. 

Wandelen

In het wandelgebied Leut werden er vijf mooie lussen ontwikkeld, elk met typische kenmerken. De groene lus van 3 km leidt je door de dorpskern van het historische Maasdorp Leut, het monumentale kasteel en achterliggend landschapspark met bijzondere bomencollectie.  

Zin om te struinen langs de rivieroevers? Dan kies je best voor de oranje (10 km) of de rode (14,1 km) wandellus. Via de oranje lus ontdek je de uitgestrekte natuurgebieden Mazenhoven en Maesbempder Greend. Een bijzondere plek op de rode wandellus is ‘t Greven in Eisden en bijhorend kruinenpad. In dit mijnverzakkingsgebied (door vroegere mijnactiviteiten ontstaan) borrelt er grondwater op aan de oppervlakte. Een deel van dit water wordt gewonnen voor drinkwaterproductie voor Limburgse gezinnen. Op het Kruinenpad wordt het verhaal van ‘t Greven uit de doeken gedaan. 

De gele wandellus tenslotte (7 km)  brengt je langs het Maaskruis in Vucht en toont je het unieke natuurgebied Maaswinkel dat beheerd wordt door Natuurpunt vzw. 

Met behulp van handige wandelwissels kan je moeiteloos verschillende wandellussen in het gebied combineren. Zo stel je zelf je ideale wandelroute samen. De routes met alle informatie vind je terug op de wandelkaart ‘Leut’.

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 13 ‘Dorpsplein’: einde van de Genieskensstraat, 3630 Leut (Maasmechelen)

Extra instapplaatsen
Parking 15 ‘Dorpsplein Vucht’: Dorpsstraat z/n, 3630 Vucht (Maasmechelen)
Parking 16 ‘Maaswinkel’: einde Dokter Haubenlaan, langs de Zuid – Willemsvaart, 3630 Maasmechelen

Op pad met jonge kinderen: Het Kasteelpark van Pipa

Ook aan de jongste natuurliefhebbers werd gedacht in het wandelgebied Leut. De wandeling ‘Het Kasteelpark van Pipa’ geeft je wat meer achtergrond bij dit prachtige domein aan de hand van enkele infoborden met prachtige tekeningen en een tof verhaaltje dat zich onderweg opbouwt. Je maakt kennis met de 7 dochters van Vilain XIIII en toffe doe-opdrachtjes tussendoor zorgen voor variatie en veel pret. Deze wandeling is geschikt voor kindjes vanaf 2,5 jaar oud en is 2,6 km lang. 

Start wandeling: parking Kasteelpark Leut, Dreef 148, 3630 Maasmechelen

Natuur op je pad

De Maas en het aangrenzend natuurgebied Maesbempdergreend – Mazenhoven vormen de ruggengraat van het wandelgebied Leut. Het kasteel Vilain XIIII met uitgestrekt landschapspark is het hart. Reuzen van bomen, uniek in grootte en soort, en statige dreven doen je wegdromen naar het ridderlijk verleden van deze omgeving. Daarnaast vind je in dit landschap een uitgebreide variatie aan typische landschapselementen zoals hagen, oude dijklichamen en boomgaarden.

Maesbempdergreend – Mazenhoven

In het natuurgebied Maesbempdergreend – Mazenhoven is door ontgrinding een grote waterplas ontstaan (Maesbempdergreend). in 2010 realiseerde De Vlaamse Waterweg nv een nevengeul ter hoogte van Mazenhoven. Bij hoge waterstanden stroomt hier Maaswater door tot in de waterplas. In de uiterwaard langs de plas en ook in het gebied Mazenhoven komen talrijke typische kruiden voor zoals kleine kaardebol, poelruit, wilde marjolein… Het ziet er misschien ruig uit, maar het gebied heeft een grote natuurwaarde. Natuurpunt zet hier voor het beheer grote grazers in. Het graasgedrag van gallowayrunderen en koninkpaarden zorgen er voor een gevarieerde structuur.

Limburgs Landschap vzw staat in voor het beheer van het gebied Mazenhoven, Natuurpunt vzw voor Maesbempdergreend. De runderen en paarden zijn van Limburgs Landschap vzw en worden ingezet in beide natuurgebieden. Je mag vrij rondstruinen in de gebieden. Houdt wel voldoende afstand van de grazers, ook zij zijn erg gesteld op hun rust.

Maaswinkel

Wat meer zuidelijk in het wandelgebied Leut vind je natuurgebied Maaswinkel. Het kleinschalig landschap hier vindt zijn oorsprong in de voormalige steenbakkerij. Er werden op verschillende plaatsen putten uitgegraven voor de winning van klei om bakstenen te maken. Nu vormen ze een goede thuis voor verschillende soorten amfibieën. Natuurpunt vzw doet er alles aan om de poelen zo goed mogelijk te beheren en heeft er zelfs bijkomende aangelegd. Ook onderhouden ze er een hoogstamboomgaard.

Ga naar de inhoud