Luchtfoto met zicht over Negenoord en Kerkeweerd AusilioPhotography

© AusilioPhotography

Wandelgebied Stokkem

Wandelen

In het wandelgebied Stokkem werden er vijf mooie lussen ontwikkeld, elk met typische kenmerken. De groene lus van 2,5 km loopt door natuurgebied Negenoord en is geschikt voor rolstoelgebruikers en buggy’s. 

Zin om te struinen in de nieuwe riviernatuur? Dan kies je best voor de oranje (7 km) of de rode (13,8 km) route. Naast deze prachtige riviernatuur brengen beide routes je ook tot in het gehucht Boyen.  De rode lus combineert alle hoogtepunten van het wandelgebied: wilde riviernatuur, waterplassen met tal van watervogels en uitgestrekte landbouwlandschappen. 

Met behulp van handige wandelwissels kan je moeiteloos verschillende wandellussen in het gebied combineren. Zo stel je zelf je ideale wandelroute samen. De routes met alle informatie vind je terug op de wandelkaart ‘Stokkem’.

Bereikbaarheid en parkings

Startplaats
Parking 10 ‘Visitor Center De Wissen’: Negenoordlaan 2, 3650 Stokkem (Dilsen – Stokkem)

Extra instapplaats

Parking 9 ‘Oude Maas’: Vissersstraat, 3650 Oud – Dilsen (Dilsen – Stokkem)

Parking 11 ‘Tugelaplein’: Tugela, 3650 Stokkem (Dilsen – Stokkem)

Natuur op je pad

Het wandelgebied Stokkem toont je een zeer verscheiden rivierlandschap. Voor vogelliefhebbers zijn de waterplassen in het natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd een aanrader. Kies je voor het wandelgebied Stokkem, dan kies je ook voor bloem- en kruidenrijke dijken en oude Maasmeanders. De Oude Maas in Dilsen is een van de markantste Maasmeanders in het RivierPark Maasvallei. De stadjes Stokkem en Oud – Dilsen zijn ankers van een rijke Maaslandse streekgeschiedenis. 

Het charmante gehuchtje Boyen ten slotte ligt aan de de rand van het rivierbed in een uitgesproken landbouwomgeving. 

Negenoord – Kerkeweerd

Talloze steltlopers, kleinere zangvogels en soorten als geelgors, roodborsttapuit en de nachtegaal doen het hier goed. Er broeden zelfs verschillende koppels ijsvogels. De plassen zijn omgeven door ecologisch rijke oevers. Het is een kleurrijk en kruidenrijk mozaïeklandschap van graslanden, wilgenbos of ooibos. Limburgs Landschap vzw beheert het gebied. Voor de begrazing van het gebied worden Gallowayrunderen en Konikpaarden ingezet.

Kerkeweerd is het meest soortenrijke terrein langs de Maas als het om planten gaat. Het reliëf is er ontstaan na ontgrinding en opvulling, gevolgd door enkele overstromingen van de Maas en vertoont een V-vormige plas. Het bevindt zich binnen de bedding van de rivier en wordt bij hoog water ingenomen door de Maas. Zo worden er allerhande zaden aangevoerd die in het voorjaar een kleurrijke bloemenzee tentoon stellen.

De twee plassen van Negenoord zijn het resultaat van ontgrinding. Door herinrichtingswerken in het kader van hoogwaterbeveiliging van De Vlaamse Waterweg heeft het gebied optimale kansen gekregen om zich terug te ontwikkelen tot “wilde” natuur. Limburgs Landschap vzw beheert het gebied. Dit door inzet van galloways en koniks die er jaarrond ingezet worden en zo de ontwikkeling van graslanden, struwelen en ooibossen sturen.

Ga naar de inhoud