Kasteel Geulle RLKM

© RLKM

Geulle aan de Maas

Over het dorp

Geulle is genoemd de rivier de Geul, dat langs dit plaatsje stroomt richting haar monding in de Maas bij Voulwammes. In de middeleeuwen behoorde Geulle toe aan de abdij van Kornelimunster. Waarschijnlijk schonk Lodewijk de Vrome in het jaar 817 Geulle aan die abdij, die in dat jaar gesticht werd. In 1865 werd een spoorlijn aangelegd in de buurt van het dorpje en in 1925 – 1934 werd hier ook het Julianakanaal gegraven. Beide ingrepen hadden een grote impact op het landschap rond Geulle. Vandaag is het een klein, gezellig Maasdorpje waar de natuur een belangrijke rol speelt. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Geulle aan de Maas is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas kan je fijn struinen en in de dorpskernen van Geulle, Bunde en Elsloo kan je historie opsnuiven. Bovendien ben je met het veerpontje in Geulle aan de Maas snel aan de andere oever van de Maas waardoor je ook Uikhoven en het wandelgebied Oud – Rekem kan verkennen. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Vanuit het wandelgebied Borgharen kan je op ontdekking gaan door Geulle a/d Maas. Onderweg: struinnatuur, dorpskern Geulle, Julianakanaal en kasteel Elsloo. 
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.
Sint Martinuskerk Geulle aan de Maas RLKM
Veerpont Geulle aan de Maas

Fietsen 

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas (via knooppunt 17). Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. 

Via knooppunt 16 in Geulle stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op het kerkplein in Geulle aan de Maas. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei

Daarnaast kan je de gratis fietsroute ‘De ronde van Meerssen’ downloaden. Met deze route ontdek je sfeervol Meerssen en fietst je eveneens langs de Maas in Geulle.

Bezoeken

  • Vlakbij het veerpontje staat een speerpunt van de Archeoroute. Met de gratis Archeo-app welke bijzondere archeologische vondsten werden aangetroffen bij de ontgravingen van het Grensmaasproject. 
  • Kasteel Geulle (Geulderlei 1)
  • De Sint-Martinuskerk (Kerkplein 2a)
  • Molen van Hulsen/Onderste Molen (Snijdersberg 31)

    Voor meer informatie en tips kan je terecht bij Visit Zuid – Limburg.
Sint Martinuskerk Geulle aan de Maas RLKM
Ga naar de inhoud